Ny kødskandale truer det britiske marked
Trods flere kødskandaler gennem de senere år er der ikke noget, der tyder på, britiske kødproducenter og –forhandlere har lært synderligt meget.
BBC kan på baggrund af en aktindsigt hos den britiske fødevarestyrelse afsløre problemer med mere end en femtedel af de testede kødprodukter i 2017.
- Ud af 665 resultater, som Food Standards Agency (svarende til Fødevarestyrelsen, red.) har indsamlet i England, Wales og Nordirland, bestod 145 prøver helt eller delvist af uspecificeret kød, lyder det i en artikel fra BBC.
Af de 145 prøver med fremmed dna kom 73 fra detailhandlen – heriblandt tre supermarkeder, skriver BBC.
Fundene af fremmed dna i forhold til det, der stod mærket på pakken, var i så store mængder, at Food Standards Agency betegner det som ”bevidst tilsætning”.
Styrelsen gør dog opmærksom på, at prøvetagningerne har været målrettet virksomheder, som var under mistanke om manglende overholdelse af reglerne.
Op til fire slags dyr
Det er primært lammekød, der er blevet fusket med, viser BBC’s aktindsigt fra Food Standards Agency.
Over halvdelen af prøverne med fremmed dna viser, at der var andet end lam i produkter mærket som lammekød.
Den hyppigst forekommende type af fremmed kød er ko, efterfulgt af gris, kylling og får.
De fleste fund er gjort i hakket kød, men også kebabkød har vist sig at indeholde en blanding af flere slags dyr.
Op til fire forskellige dyr er blevet registreret i nogle af kødpakningerne.
Over for BBC fortæller en medarbejder ved Food Standards Agency, at resultaterne ikke er ”repræsentative for den bredere fødevareindustri” i landet.
Den påstand er svær at be- eller afkræfte, da der ikke engang foreligger prøver fra halvdelen af de lokale fødevaremyndigheder rundt om i landet i tallene, BBC har fået adgang til.
Det er kun fem år siden, Storbritannien sidst havde en kødskandale på hænderne.
Dengang handlede det om hestekød mærket som oksekød i blandt andet færdigretter, som blev solgt i en del store kæder.