Konkurrencetilsyn uddeler milliardbøde til Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 i Norge
-
De tre norske dagligvarekoncerner har brudt konkurrenceloven ved at dele prisinformationer med hinanden, mener landets Konkurrencetilsyn. Alle tre dagligvarekoncerner er uforstående overfor anklagerne og vil anke sagen.
En årelang strid i den norske dagligvarebranche mellem konkurrencemyndigheder og landets tre største dagligvareaktører er kommet nærmere det allersidste punktum.
Landets Konkurrencetilsyn har netop uddelt bøder for samlet 4,9 mia. norske kroner - ca. 3,1 mia. kr. - til Norgesgruppen, Coop Norge og Rema 1000 Norge for i perioden 2011 til mindst april 2018 at have delt prisinformationer.
Bødestørrelsen fordeler sig til med 1,3 mia. norske kr. til både Coop Norge og Rema 1000 Norge, mens Norgesgruppen får den største bøde på 2,3 mia. norske kr. Det svarer til henholdsvis 830 mio. kr. og 1,47 mia. kr.
Samarbejdet mellem Coop Norge, Norgesgruppen og Rema 1000 Norge betyder i praksis, at kæderne har delt store mængder prisoplysninger med hinanden. Det har øget prisgennemsigtigheden mellem kæderne, uden at forbrugerne er blevet bedre informeret om priserne. Samarbejdet har derfor skadet konkurrencen på dagligvaremarkedet, lyder det fra Konkurrencetilsynet.
- Der er tale om en alvorlig forseelse, som afspejles i gebyrets størrelse. Det ulovlige samarbejde har i mange år svækket konkurrencen mellem dagligvarekæderne. Dårlig konkurrence betyder normalt højere priser for forbrugerne. Når det kommer til dagligvarer, så påvirker det os alle sammen, siger konkurrencedirektør Tina Søreide fra Konkurrencetilsynet i Norge.
Som følge af samarbejdet forventede den enkelte kæde, at konkurrenterne hurtigt ville følge prisændringer. Det gjorde det mere attraktivt for kæderne at sætte priserne op, samtidig med at det blev mindre attraktivt at sætte priserne ned, lyder det.
- Når det kun er et spørgsmål om få timer, før konkurrenterne kan følge en prisnedsættelse, svækkes vigtige incitamenter til at konkurrere ved at skære i priserne. Resultatet er en svagere konkurrence, siger Magnus Friis Reitan, souschef i afdelingen for fødevarer, handel og sundhed under Konkurrencetilsynet.
Koncerner vil gå rettens vej
De tre dagligvarekoncerner, der tilsammen står for hele 95 pct. af det norske dagligvaremarked, står uforstående overfor afgørelsen.
Erhvervspolitisk chef i Reitan Retail, Kårstein Eidem Løvaas, udtaler, at man vil anke afgørelsen.
- Vi er uenig i tilsynets konklusion. Vi afviser, at vi har foretaget os noget, som begrænser konkurrencen. Derfor ønsker vi at anke til Konkurrenceklagenævnet, siger han i en pressemeddelelse.
Også Norgesgruppen, der ejer 49 pct. af Dagrofa, er ganske uforstående overfor Konkurrencetilsynets konklusion og den medfølgende milliardbøde.
- Vi er fuldstændig uenige i Konkurrencetilsynets konklusion. Hvis du vil være den billigste, skal du tjekke priserne på markedet, som det er i alle brancher. Vi mener, at brancheaftalen og prisjægerne har styrket konkurrencen, ikke svækket den, som Konkurrencetilsynet hævder. Branchestandarden, som er indgået i fuld offentlighed og i samråd med forbrugermyndighederne, har ført til lavere fødevarepriser. Det har vi forklaret detaljeret i vores svar til Konkurrencetilsynet. Derfor forstår vi ikke, hvorfor tilsynet ikke lægger sagen til side, siger adm. direktør Runar Hollevik, Norgesgruppen.