Inflationen står i stampe i Euroområdet

Udland 31. jul 2023 -
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • Dansk Erhverv: - Vi kan meget vel se ind i et efterår med fortsat høj inflation, stigende renter og en mere abrupt opbremsning i den økonomiske vækst i euroområdet 

Inflationen i Euroområdet aftog fra 5,5 pct. i juni til 5,3 pct. i juli. Kerneinflationen, der måler inflationen ekskl. fødevare, energi, alkohol og tobak, lå uændret på 5,5 pct. i juli.

- Vi kan meget vel se ind i et efterår med fortsat høj inflation, stigende renter og en mere abrupt opbremsning i den økonomiske vækst i euroområdet. Det er en udvikling, der naturligvis også vil udfordre den danske økonomi, skriver Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv i en kommentar til de nye inflationstal fra Eurostat.

Han mener, at tallene fra Euroområdet vil holde liv i spekulationerne om, hvorvidt Den Europæiske Centralbank (ECB) vil hæve den ledende rente yderligere i efteråret. 

Banken hævde for nylig sin toneangivende rente med 0,25 procentpoint til 3,75 pct., hvilket er et rekordniveau, som ikke er set siden foråret 2001.

For bare ét år siden lå ECB’s rente på minus 0,5 pct. De negative renter forsvandt i kølvandet på stigende inflation som konsekvens af krigen i Ukraine og de stigende råvare- og energipriser.

Siden efteråret er den europæiske inflation faldet til et niveau, hvor den både i juni og juli står i stampe på 5,5 pct. målt på kerneinflationen.

Dermed er inflationen fortsat langt over ECB’s målsætning på 2 pct. Derfor er der sandsynligvis også udsigt til, at centralbanken hæver renten igen på næste rentemøde i september

- Umiddelbart er der udsigt til et fortsat fald i inflationen hen over sensommeren og efteråret. Primært som følge af at priserne på energi, råvarer og fragt er faldet mærkbart. Dertil er lønpresset fortsat stort i en lang række europæiske lande, lyder det fra cheføkonomen i Dansk Erhverv. 

Danske Bank: Svært at se inflation på 2 pct.

Chefanalytiker Bjørn Tangaa Sillemann, makro research i Danske Bank, hæfter sig ved, at forbrugerne langsomt er begyndt at vinde købekraft tilbage igen oven på et massivt indhug igennem lang tid. 

- Det aktuelle prispres rimer på omtrent 5 pct. om året, hvilket selv sagt er for meget. Dermed nærmer ECB sig også den rigtig grimme situation nu, hvor de kan blive nødt til at sætte renten yderligere op, selvom økonomien befinder sig midt i en recession, siger Bjørn Tangaa Sillemann og tilføjer:

- Vi forventer, at den samlede inflation i Europa vil falde yderligere i løbet af i år, men det er svært at se, hvordan inflationen skal komme varigt ned på 2 pct. målsætningen uden en ret markant svækkelse af økonomien.
 

Opdateret 31. jul 2023