EU vil reducere madspild i hele værdikæden

Udland 6. jul 2023 -
This describes the image
Foto: Flemming Effersøe
  • Madspild i EU's medlemslande løber næsten op i 1000 mia. kr. om året. Nu vil Kommissionen opstille reduktionsmål fra producent til forbruger, der skal gøre et indhug i det enorme spild frem mod 2030. 

Skrevet af: Søren Tougaard

Madspild udgør en kæmpe udfordring. Det skønnes, at der næsten genereres 59 mio. ton madspild i EU hvert år. Det svarer til 131 kilo per indbygger og udgør ifølge Eurostat et anslået tab på 132 mia. euro - ca. 984 mia. kr. 

Hertil kommer, at madspildet har enorme konsekvenser for miljøet og tegner sig for 252 mio. ton CO2 -ækvivalenter. Det svarer til ca. 16 pct. af de samlede drivhusgasemissioner fra EU's fødevaresystem. Hvis madspild var en medlemsstat, ville det være den femtestørste udleder af drivhusgasemissioner.

På den lange bane er det EU's ambition at halvere madspild i detail- og forbrugerleddet og reducere fødevaretabet i produktions- og forsyningskæderne. 

Derfor foreslår Kommissionen nu, at medlemsstaterne senest i 2030 reducerer fødevarespildet med 10 pct. inden for forarbejdning og fremstilling og med 30 pct. per person samlet inden for detailhandel og forbrug, der dækker husholdninger, restauranter og take-away.

Inden udgangen af 2027 vil der herefter blive foretaget en formel gennemgang af de fremskridt, som medlemsstaterne har gjort, der giver mulighed for at ændre kurs, hvis der er dokumentation for, at EU kan bidrage endnu mere til den globale ambition, lyder det i forslaget fra Kommissionen. 

Danmark er gået forrest

Danmark er gået forrest på madspildsagendaen på den internationale scene igennem en årrække. Selina Juul grundlagde allerede organisation Stop Spild af Mad helt tilbage i 2008, og siden er flere tiltag kommet til. Stop Spild Lokalt, Too Good To Go, Wefood-supermarkeder drevet af Folkekirkens Nødhjælp.

Desuden har de danske dagligkæder over en bred kam igennem flere år indført tiltag, der også skal bekæmpe madspild ude i butikkerne.

Da over halvdelen af madspildet genereres i forbrugsleddet, ønsker Kommissionen at støtte alle aktører i at træffe foranstaltninger til at støtte ændringer i forbrugernes adfærd. Der er hertil udarbejdet et kompendium med best practise af det europæiske forbrugerforum for bekæmpelse af madspild (European Consumer Food Waste Forum), der samler værktøjer, løsninger og anbefalinger til effektiv håndtering af madspild fra forbrugerne.

Tidligere har statistikkontoret Eurostat anslået, at 53 pct. af det madspild, der genereres i EU, opstår i husholdninger, 7 pct. i engros- og detailleddet og 9 pct i restauranter og restaurationstjenester. Hertil kommer primærproduktion med 11 pct. og forarbejdning og fremstilling af fødevarer med 20 pct.

Siden 2015 har EU udarbejdet en særlig handlingsplan for at reducere madspild i hele EU.

 



    

Opdateret 6. jul 2023