Norges alkoholsalg sætter rekord – igen

Udland 14. sep 2021 - 3 min læsetid
This describes the image
  • Der er aldrig før blevet solgt så store mængder drikkevarer med alkohol i på det norske marked som i den tid, hvor nordmændene har været afskåret fra at grænsehandle i Sverige

Lige som mange danske dagligvarebutikker i den grad har kunnet mærke det i form af et øget salg, når der har været lukket ned for grænsehandlen i Tyskland, er der blevet solgt langt mere øl, vin og spiritus i Norge i corona-perioden.

De nyeste tal fra SSB, det norske svar på Danmarks Statistik, dækker årets andet kvartal, hvor rekorden fra samme periode i 2020 blev overgået med en snæver margin. Omregnet til ren alkohol blev stigningen på 1,1 pct. til 8,69 mio. liter.

Fremgangen kom året efter en vækst på hele 21 pct. fra 2. kvartal 2019 til samme periode i 2020.

Den helt store vinder er det norske statsejede Vinmonopolet, som ironisk nok er underlagt Helse- og omsorgsdepartementet, Norges svar på Sundhedsministeriet.

De almindelige dagligvarebutikker i Norge har ikke fået det samme udbytte af grænselukningerne, som deres kolleger har oplevet herhjemme, for lige som i nabolandet Sverige er de afskåret fra at sælge både vin og spiritus. Og salget af øl er det eneste, der ikke har nået rekordniveau.

Faktisk er det norske alkoholindtag via vin nu næsten på højde med øllet – med ca. 3,5 mio. liter ren alkohol til begge.

”Årsagen til, at omsætningen målt i alkoholliter er øget, mens omsætningen målt i vareliter er gået ned, er at ølsalget, som har en lavere alkoholprocent, er gået ned, samtidig med, at de andre varegrupper er gået op. Ølsalget, målt i vareliter, er gået ned med 1,15 millioner liter, mens alkosodavand, vin og spiritus til sammen steg med 1,06 millioner liter”, lyder en del af forklaringen fra SSB.

Stendød grænsehandel

Den norske nedlukning af grænsen mod Sverige – og dermed også af grænsehandlen - har samlet stået på i længere tid, end vi har herhjemme set i forhold til den dansk-tyske grænse.

Corona-nedlukningen har da også i den grad slået benene væk under grænsebutikkerne på den svenske side, for salget til nordmændene, der i stor stil også køber almindelige dagligvarer i nabolandet, forsvandt næsten totalt.

Ifølge den seneste opgørelse fra det norske statistikkontor SSB, er tilbagegangen på ikke mindre end 96,6 pct. på årsbasis. Væksten i norsk dagligvarehandel slår da også med bred margen corona-væksten i stort alle andre lande.

Dagrofa-ejer NorgesGruppen fremlagde sidst i august regnskabstal for første halvdel af 2021 med en vækst på godt 5 pct. i forhold til samme periode i 2020 – og den lå igen 15 pct. over niveauet før corona, i 2019.

Opdateret 4. okt 2021