Konkurs-ramt netsupermarked genopstår i Tyskland
Det er ikke kun netbutikker med tøj og sko, der flytter deres aktiviteter til udlandet. Nu sker det samme med dagligvarer.
Netsupermarkedet Shobr giver dagligvareleverandørerne mulighed for at sælge deres mærkevarer direkte til forbrugerne uden om kædebutikkerne. Nu er både lager og hovedkontor flyttet til udlandet.
Shobr åbnede i 2016, men blev ikke den forventede succes. Operationsselskabet bag Shobr, Shopall24.com Danmark, blev i efteråret erklæret konkurs. Shobr har lukket sit danske lager og flyttet det til Flensborg og kan dermed arbejde med lavere omkostninger. Hovedkontoret er flyttet til London.
Shobr drives af det tyske selskab Shopall24 Germany GmbH. Dermed følger Shobr en trend i dansk onlinehandel, som bliver stadig mere fremtrædende, siger kommunikationschef i Foreningen for Dansk Internethandel, Henrik Theil.
– Den udvikling kommer vi til at se meget mere af. Vi vil se en stigende konkurrence fra udlandet – det er der ingen tvivl om. Det tror jeg desværre, siger han.
Adm direktør og stifter af Shobr, Lars Munch Johansen, siger, at målet i dag er at gøre Shobt til en international aktør i stedet for blot at være en dansk netbutik på det danske marked.
I første omgang skal lageret i Flensborg servicere kunder i hele Norden og i Kina.
– Det har hele tiden været planen at lave en internationalisering af Shobr.com, siger Lars Munch Johansen.
En katastrofe
Henrik Theil siger, at det ikke kun er Amazon, der lægger lagre i Polen og andre lande med lave lønninger. Det gør mange af de store danske virksomheder også.
– Virkeligheden, som vi skal forholde os til i dansk e-handel er, at den manuelle håndtering af varerne ofte er billigere i udlandet. Med mindre man kan automatisere sine lagre i Danmark, så vil man ofte opleve, at de manuelle lagre ender i udlandet.
På spørgsmålet om, hvordan han vil betegne den udvikling, siger Henrik Theil:
– Det er en katastrofe. Polske og tyske lagerarbejdere er en hel del billigere end de er i Danmark. Vi er bare et dyrt land at være i, når det handler om manuel håndtering. Hele det danske arbejdsmarked er presset af, at vi har relativt høje lønninger, og nogle af de manuelle funktioner lægger man derfor i udlandet.
Heri er adm. direktør i DSK, John Wagner, enig:
– Lars Munch Johansens til tider diskutable forretninger understreger behovet for den harmonisering af skatter og afgifter – og myndighedernes håndhævelse af dansk lovgivning – som DSK altid har efterlyst. Det er mig i øvrigt ganske uforståeligt, hvis seriøse danske leverandører vil deltage i denne forestilling. Andre kommentarer har jeg ikke til Lars Munch Johansens projekter, siger John Wagner.