Leverandører er under voldsomt pres for at levere lavere fødevarepriser

Samhandel 24. okt 2023 -
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • Næsten seks ud af ti detailvirksomheder forventer, at fødevarepriserne falder de næste tre måneder, viser nye tal fra Danmark Statistik.  

Skrevet af: Søren Tougaard

Trods intensiverende priskrig i dagligvarehandlen fortsætter fødevarepriserne over en bred kam med at stige. Siden september sidste år er fødevarepriserne således steget med 5 pct. i gennemsnit, viste de seneste tal fra Danmarks Statistik.

Men måske er der godt nyt på vej til forbrugerne.

I hvert fald forventer hele 58 pct. af landets detailvirksomheder, at fødevarepriserne falder over de næste tre måneder. 39 pct. forventer et uændret prisbillede, mens blot tre pct. af virksomhederne forventer stigende fødevarepriser.  

Det er et pres på leverandørerne, der aldrig er målt større, viser et nyt konjunkturbarometer fra Danmarks Statistik.

- Der har simpelthen indfundet sig et tektonisk skifte i detailvirksomhedernes prisforventninger over de seneste måneder. Danskerne kan med rette sætte næsen op efter et fortsat fald i fødevarepriserne frem mod årsskiftet. Det vil unægteligt lune i mange danskeres husholdningsbudgetter efter en periode med meget voldsomme prisstigninger på fødevarer, lyder det i en kommentar fra Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv. 

Priskrigen raser mellem handel og leverandører 

Han mener, det er bemærkelsesværdigt, at prisforventningerne nu tager et ekstra stort dyk, og at det indikerer, at inflationen har toppet.

- En del af forklaringen er, at detailvirksomhederne har oplevet et fald i såvel producent- og importpriserne igennem 2023. Dertil er leveringstiderne blevet normaliseret efter en periode med lange og usikre leveringstider på en lang række varer. Det spiller formentlig også en rolle, at mange detailvirksomheder vurderer, at deres lagre er for store i øjeblikket. Endelig så er der i øjeblikket en intensiveret konkurrence i dele af detailhandlen, lyder det fra Tore Stramer. 

I sidste måned var inflationen på det laveste niveau siden februar 2021. Også prisstigningerne på fødevarer er bremset op.

Mens fødevarerne målt over et år i perioder lå omkring 15-16 pct. i 2022, lå fødevarepriserne i september i år fem pct. over sidste års niveau.

Netop nu lægger dagligvarekoncernerne arm med leverandørerne i årsforhandlingerne. Her har især Salling Group og Coop ad flere omgange været ude at sige, at de forventer lavere fødevarepriser til gavn for forbrugerne.      

    

 

 

   

 

  

Opdateret 26. okt 2023