Fødevareindustrien sender fortsat producentpriserne i vejret

Samhandel 17. apr 2023 -
This describes the image
Arkivfoto: Ulrik Samsøe Figen
  • Producent- og importprisindeks for varer marts 2023 viser faldende prisstigninger på årsbasis

Mens priserne generelt set er på vej ned for virksomhederne, så går det stadig den forkerte vej for fødevarevirksomhederne. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. 

Det samlede producentprisindeks for varer steg i marts 2023 med 3,8 pct. i forhold til samme måned sidste år. Årsstigningen i producentprisindekset er 4,5 procentpoint mindre end i sidste måned, hvor indekset steg med 8,3 pct. 

Inden for industri står fødevareindustri for over halvdelen af stigningen, også stigninger i bl.a. maskin- og kemivareindustri trækker op. Omvendt falder energiforsyning med 36,1 pct.

Producentprisindekset for varer viser udviklingen i danske producenters salgspriser, når de sælger i Danmark og i udlandet. Det fortæller altså ikke direkte noget om udviklingen i forbrugerpriserne, men der er normalt en tendens til, at forbrugerpriserne følger producentpriserne med en forsinkelse på 3-4 måneder.

- Det er godt nyt for de danske forbrugere, at de ekstreme prispres, som virksomhederne har været ramt af, aftager kraftigt. Det aftagende prispres vil bidrage til at forbrugerprisinflationen falder i år, skriver seniorøkonom Kristian Skriver, Dansk Erhverv, i en kommentar til tallene fra Danmarks Statistik.

- En væsentlig del af forklaringen på den høje inflation på verdensplan har været, at presset på de globale forsyningskæder har været stor. Leveringstiderne steg kraftigt, mens også der var stor usikkerhed omkring forsyningssikkerheden, siger Kristian Skriver og tillføjer:

- Der er dog også godt nyt. Presset på de globale forsyningskæder er normaliseret de seneste måneder. Det er sket efter Kina er genåbnet efter de gik væk fra nultolerancepolitikken overfor covid-19. Der er ingen tvivl om at det lavere pres på de globale forsyningskæder har lagt en dæmper på prispresset. 


 

Opdateret 17. apr 2023