Tysk miljøorganisation går i retten for at få pant i grænsehandlen

Miljø 14. apr 2021 - 3 min læsetid
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • Grænsebutikker sælger hvert år 650 mio. dåser uden pant, og det er ulovligt, mener Deutsche Umwelthilfe. Den danske regering er i dialog med Tyskland

I 2003 kom der pant på dåser i Tyskland, men de tyske grænsebutikker i blandt andet Schleswig-Flensborg-distriktet blev – og er – undtaget, når danske kunder handler og skriver under på en eksporterklæring om, at drikkevarerne tages med ud af Tyskland.

Men nu går den anerkendte, tyske miljøorganisation, Deutsche Umwelthilfe, i kødet på myndighederne med en tur for retten ved Schleswigs Forvaltningsdomstol.

Købmændenes organisation, DSK, har grænsehandlen og dermed panten som en af sine mærkesager, og organisationen har i forbindelse med grænselukningen under corona-pandemien påvist, hvor stor betydning grænsehandlen har for de danske dagligvarebutikker.

Underdirektør i DSK Claus Bøgelund Nielsen siger om DUHs skridt:

- Jeg er optimist, og jeg tror på, at det kan få betydning. Deutsche Umwelthilfe (DUH) er en stor og anerkendt organisation, og derfor er det utvivlsomt ikke uden betydning, at de anlægger sag. Retssager tager tid. Især i Tyskland, men det kan bestemt ende med et opgør mod de pantfrie dåser.

 

Absurd og ulovligt

Ifølge DUH sælger tyske grænsebutikker hvert år omkring 650 mio. dåser til skandinaviske forbrugere uden at skulle opkræve pant.

- Resultatet er, at store dele af landskabet i det tysk-danske grænseområde er fyldt med skrotdåser. Premierminister Daniel Günther kunne have løst problemet for længe siden sammen med Schleswig-Holsteins myndigheder. Men at sælge så mange øldåser som muligt synes åbenbart at være vigtigere for statsregeringen end at beskytte miljøet. Med retssagen mod Schleswig-Flensborg-distriktet sætter vi nu en stopper for det ulovlige salg af dåser uden pant, siger Barbara Metz, viceadministrerende direktør for DUH, i pressemeddelelsen.

Advokat Remo Klinger, der repræsenterer DUH i sagen, siger:

- Dansk ”dåseturisme” er lige så absurd som den er ulovlig. Pantforpligtelsen gælder ikke, hvis emballagen føres til et andet land, efter at den er solgt. Emballageloven indeholder ingen undtagelser, som bekræftet af den føderale regering. Håndhævelsesmyndighederne i Schleswig-Holstein har ikke udført deres arbejde i næsten 20 år for at bringe disse tåbeligheder til ophør.

 

Regeringen i dialog med Tyskland

Danske miljøministre - har på skift forsøgt at få en aftale i stand vedrørende den manglende pant.

I juni 2015 indgik den daværende miljøminister Kirsten Brosbøl (S) en grænsepantaftale med delstatsregeringen i Slesvig-Holsten og den tyske forbundsregering.

Men aftalen blev sat i stå i 2016, da Dansk Erhverv sendte en klage til EU-Kommissionen. Dansk Erhvervs påstand er, at grænsehandelsbutikkernes anvendelse af eksporterklæringer er i strid med EU’s emballagedirektiv og konkurrencelovgivning og derved er ulovlig statsstøtte.

Den afgørelse venter man fortsat på.

Men samtidig kan der være noget på vej fra den danske regering.

I et svar til SF’eren Carl Valentin om forløbet, siden miljøminister Kirsten Brosbøl indgik en pantaftale i 2015, skriver miljøminister Lea Wermelin:

”Regeringen har dog til trods for dette (at sagen ligger i EU, red.) taget initiativ til at genoptage dialogen med Tyskland, hvor der kigges på problemstillingen med friske øjne. Der har derfor siden efteråret 2020 været drøftet en fremtidig løsning, som understøtter en udvikling mod en mere cirkulær økonomi og beskytter miljøet”.

Opdateret 14. apr 2021