Rema 1000 modtager hvert år 5-8 millioner dåser uden dåsepant

Reitan 17. jun 2020 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Creative Commons

"Hej Carlsberg og Royal Unibrew. Vi får årligt 5-8 mio. tyske dåser uden pant fra danske bryggerier i vores flaskeautomater. Mange er fra jer via fx Fleggaard. Har I et sted, vi kan stille dem?"

Sådan lyder det fra Rema 1000's kommunikationschef Jonas Schrøder på Twitter.

Den manglende dåsepant i de tyske grænsebutikker er en on going politisk sag, der kører frem og tilbage mellem skiftende tyske og danske politikere - og sagen er sågar endt i EU via Dansk Erhverv.

Kategori 10

” Vil ministeren oplyse, hvad status er på drøftelser med Tyskland om problemet med pantfri tyske dåser i den danske natur?”

"Det pantfrie salg i den tyske grænsehandel betyder, at en del dåser ender i vores natur i stedet for at blive genanvendt til nye dåser. Derfor indgik Danmark i juni 2015 en pantaftale med delstatsregeringen i Slesvig-Holsten og den tyske forbundsregering om opkrævning af enten tysk eller dansk pant ved køb af drikkevarer i engangsemballage, som sælges til danskere i de tyske grænsehandelsbutikker", lyder begrundelsen for spørgsmålet.

Eva Wermelin svarer:

"Aftalen er ikke blevet iværksat endnu. Det skyldes bl.a., at den tidligere regering bestilte et eftersyn af aftalen og derefter lod aftalen ligge. Efterfølgende er der også blevet rejst en klagesag af Dansk Erhverv ved EU-Kommissionen angående den manglende opkrævning af tysk pant i grænsehandelsbutikkerne. Mange forudsætninger har i mellemtiden ændret sig. Derfor er jeg glad for dialogen med Tyskland om at få løst problemet. Vi kigger på aftalen med friske øjne, og kan forhåbentlig finde en løsning, der sikrer, at dåserne bliver genanvendt og ikke havner i naturen".

Opdateret 10. nov 2020