Sikkerhedsstyrelsen: Alle røg-tobaksprodukter med mentol skal væk

Lovgivning 20. jan 2021 -
3 min læsetid
This describes the image
Det er fremover ikke lovligt at sælge cigaretter med mentolsmag i EU-landene. Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • Siden 20. maj sidste år har det været forbudt at sælge cigaretter med smag mentol. Alligevel er der stadig tobak med mentol på hylderne

I maj 2020 blev det ulovligt at sælge mentolcigaretter - og cigaretter i emballage med mentol, der kan give smøgerne smag.

Alligevel er der fortsat cigaretter på markedet med et mindre indhold af mentol - lige som der i en periode var cigaretpakker med mentol i låget. Dertil kommer en række cigarillos med mentol.

Nu skal det være helt slut med at markedsføre og sælge nogen form for røgtobak med mentol. Det meddeler Sikkerhedsstyrelsen i et brev til danske tobaksleverandører.

Tobakslovens paragraf 14 "forbyder markedsføring af cigaretter og rulletobak med en kendetegnende smag".

Japan Tobacco Industry, JTI, sælger blandt andet Camel Activate, der ifølge producentens egen ingrediensliste indeholder mentol. JTI begrunder lovligheden af produktet med, at mentolsmagen ikke er gennemtrængende.

Nu går myndighederne en helt anden vej i kampen mod mentol i tobakken.

Sikkerhedsstyrelsen henviser i brevet til tobaksleverandører i stedet til tobakslovens paragraf 17, hvor der står i stk. 2, at "røgtobak må ikke markedsføres her i landet, hvis tobaksvaren indeholder ….tilsætningsstoffer, der letter inhalering eller nikotinoptagelse".

Styrelsen har bedt en række eksperter hos Sundhedsstyrelsen samt professor i tobaksforebyggelse Charlotta Pisinger se på, "hvorvidt mentol letter inhaleringen af tobaksrøg".

 

Mentol gør rygning lettere

På baggrund af eksperternes vurderinger er konklusionen i brevet til tobaksleverandørerne "at mentol har en smertelindrende effekt på lungevævet, hvilket gør, at røgen virker mindre irriterende, når den kommer ned i lungerne, og dermed letter inhaleringen af tobaksrøg. Endvidere har vi (Sikkerhedsstyrelsen, red.) lagt vægt på, at mentol har en biologisk effekt på nikotinbindende receptorer i hjernen, og at mentol påvirker nikotinoptagelsen fra tobaksrøg".

Sikkerhedsstyrelsen går dog ikke straks ud i butikkerne for at få fjernet mentolprodukterne fra hylderne, ligesom producenter og leverandører får mulighed for at komme med deres vurdering.

"Sikkerhedsstyrelsen har foreløbigt informeret producenter mv. om vurderingen af, at mentol er i strid med lovgivningen. Derefter skal produkterne, der er registreret, gennemgås, og så indledes der en almindelig sagsbehandling med partshøring osv," lyder det i en mail fra Sikkerhedsstyrelsen.

 

Anmeldte konkurrent

Da salg af mentolcigaretter blev forbudt i maj, fjernede British American Tobacco (BAT) blandt andet Prince Menthol, der tidligere var kendt som grøn Look fra markedet, ligesom rygerne heller ikke længere kan købe Chesterfield med mentol fra Philip Morris.

Men Japan Tobacco Industry (JTI) ændrede sine mentolprodukter, så der fortsat er mentol i cigaretterne - blot i en mindre mængde.

Det fik BAT til at anmelde JTI til Sikkerhedsstyrelsen for at overtræde loven.

”Vi skriver til jer for at henlede jeres opmærksomhed på, at Japan Tobacco International (JTI) nu har lanceret en ny version af cigaretmærket Camel Activate, hvor cigaretpakkens top er påført mentol, hvilket kan afgives til cigaretterne, når de rulles/gnides hen over pakken,” lyder det blandt andet i anmeldelsen fra BAT, som er dateret til 28. september 2020.

Sikkerhedsstyrelsens bekræftede dengang, at man havde modtaget en henvendelse fra BAT angående konkurrenten JTI.

Det er endnu ikke lykkedes at få en kommentar fra JTI.

Opdateret 20. jan

Vil du vide mere?

DH Food Professional banner