Første fald i bryggerier siden 2000
-
Flere bryggerier måtte lukke produktionen i 2023. Høje priser på råvarer, emballage og energi presser især mindre bryggerier mod afgrunden.
Antallet af bryggerier i Danmark er steget hver år uafbrudt siden år 2000. Sidste år måtte var der bryggerier, der måtte opgive produktion, end der kom nye til branchen.
I 2023 var der 237 danske bryggerier. Det er 24 færre end i 2022, viser en optælling foretaget af Bryggeriforeningen. Den største nedgang er sket i Østjylland samt i Midt- og Vestjylland.
Samtidig er der frygt for, at endnu flere må dreje nøglen om blandt Bryggeriforeningens medlemmer. I en ny medlemsundersøgelse næsten hver femte - 18 pct. - at der er ”middel” risiko for at måtte lukke virksomheden.
Det er den største andel nogensinde i foreningens spørgeundersøgelser. Dog er der i lighed med tidligere undersøgelser ingen medlemmer, som vurderer, at lukningsrisikoen er ”høj” eller ”meget høj”.
- Bryggerierne er presset af høje priser på både malt, humle, flasker, dåser og energi. Det har desværre fået især mindre bryggerier til at give op, og det er foruroligende, at et stigende antal af vores medlemmer kalkulerer med risikoen for at måtte lukke. For rigtigt mange af de danske bryggerier har hjemme i mindre bysamfund, hvor de bidrager betydeligt til både jobskabelse, turisme og sammenhængskraft, siger Nick Hækkerup, direktør i Bryggeriforeningen, der glæder sig over, at Danmark fortsat har flere bryggerier pr. indbygger end de fleste andre europæiske lande.