Prisstigninger på fødevarer ligger fortsat under 1 procent
-
Det seneste år er priserne i dagligvarebutikkerne steget minimalt. Fra juni til juli steg fødevarepriserne med 1,1 pct.
Under inflationskrisen steg flere varegrupper i dagligvarebutikkerne med over 20 pct. på et år. Siden er luften i den grad suget ud af prisballonen i takt med, at inflationen er faldet drastisk herhjemme.
Spritnye tal fra Danmarks Statistik viser, at priserne på fødevarer og ikke-alkoholiske drikke kun er steget med 0,8 pct. det seneste år til og med juli. Fra juni til juli fik priserne i køledisken et lille hop på 1,1 pct.
Modsat er det gået med inflationen, der er faldet fra 1,8 pct. i juni til 1,1 pct. juli. Årsagen til faldet skyldes et stort fald i elpriserne fra juni til juli sammenlignet med sidste år som en konsekvens af, at den midlertidige afskaffelse af elafgiften i 2023 glider ud af statistikken.
Udviklingen i priserne giver danskerne en stor reallønsfremgang med udsigt til stigende forbrug, lyder det fra Danske Bank.
- Med en inflation helt nede omkring 1 pct., og lønninger, der stiger betydeligt oplever danskerne lige nu en kraftig fremgang i reallønnen. Den er kraftigst på det private arbejdsmarked, hvor lønningerne i andet kvartal steg med hele 6,5 pct., men også på det offentlige arbejdsmarked er lønningerne begyndt at stige i løbet af foråret. Præcist hvor meget finder vi ud af i slutningen af måneden. Det giver langt flere penge mellem hænderne for flertallet af danskerne, og det forventer vi vil løfte forbruget fremadrettet, efter danskerne har været forholdsvist tilbageholdende med at bruge penge siden inflationen stak af i 2022, lyder det i en kommentar fra Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank.
Inflationen vil stige
Danmarks største bank forventer dog, at inflationen vil komme op på et normalt niveau på lidt over 2 pct. i løbet af efteråret.
- Det skyldes i høj grad teknik, fordi inflationen måles sammenlignet med det forgangne år, og når vi kommer ind i efteråret, vil faldende i fx fødevarepriser, som vi så sidste efterår ryge ud af tallene. Dertil kommer der også en lille stigning i det underliggende prispres, i takt med at forbrugernes købekraft stiger og virksomhederne sender nogle af de tiltagende lønomkostninger videre, lyder vurderingen fra Louise Aggerstrøm Hansen.