Undersøgelse: Nye regler for nikotinposer kan øge grænsehandel
-
Mange brugere af nikotinposer fortæller, at de vil grænsehandle eller handle online, hvis de ikke længere kan købe deres favoritprodukter i Danmark.
Nikotinbranchen har fået gennemført en undersøgelse blandt 500 brugere af nikotinposer, og svarene tyder på, at nye regler på området kan medføre øget grænsehandel.
I undersøgelsen svarer 46 procent, at hvis deres foretrukne mærke på grund af nye regler bliver forbudt, vil de i stedet grænsehandle eller handle online.
Det sidste bliver så også en slags grænsehandel, da nogle produkter i så fald ikke længere kan købes lovligt på danske hjemmesider.
Fredag 11. oktober skal Folketinget behandle tredje og sidste del af udmøntning af en forebyggelsesplan målrettet børn og unge, hvor fokus er på tobak, nikotin og alkohol.
'90 procent bliver ulovlige'
- Indenrigs- og Sundhedsministeriet lægger op til en nikotingrænse på 9 milligram pr. nikotinpose. Det vil betyde, at 90 procent af de lovlige produkter på det danske marked bliver ulovlige, fordi hovedparten af produkterne i dag ligger mellem 10 og 14 milligram pr. pose, siger Inger Schroll-Fleischer, direktør for Nikotinbranchen.
Hvis de nye regler indføres, forventer hun, at mange forbrugere vil shoppe østpå.
Markant øgning
- Konsekvenserne af en grænse på 9 milligram pr. pose vil være markant øget grænsehandel. Der må bl.a. forventes en øget grænsehandel i Sverige, hvor nikotingrænsen er på 20 milligram pr. pose – og hvor prisen for en dåse med nikotinposer oven i købet koster under det halve af, hvad det samme produkt koster i Danmark. Nikotinposer kan ikke købes i Tyskland, hvorfor det ikke er en vare i den traditionelle grænsehandel sydpå.
- Der er også en alvorlig risiko for, at en nikotingrænse på 9 milligram pr. pose vil resultere i et nyt illegalt marked, sådan som vi har set det med de såkaldte puff bars, siger Inger Schroll-Fleischer til Dagligvarehandlen.dk.
Stigning i forbrug
I november 2023 fremgik følgende af en præsentation af forebyggelsesplanen:
- Baggrunden for den nye forebyggelsesplan er bl.a., at der de seneste år er kommet nye nikotinprodukter på markedet, som er blevet populære blandt børn og unge.
- I 2020 brugte 8,7 procent af de 15-17-årige røgfri nikotinprodukter, fx nikotinposer, dagligt eller lejlighedsvist. I 2022 var det steget til 12 procent. Og samme tendens ses blandt de 18-24-årige, hvor der er sket en stigning fra 11,9 til 17,4 procent på blot to år.
- Nikotinprodukterne er sundhedsskadelige og afhængighedsskabende og kan være en trædesten til, at børn og unge begynder at ryge, fremgår det af skrivelsen fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet.