Fødevarepriserne overgår inflationen
-
Det seneste år er inflationen herhjemme 1,4 pct., mens fødevarepriserne er steget med 1,8 pct., viser tal fra Danmarks Statistik.
Forbrugerne kan glæde sig over, at fødevarerne og de ikke-alkoholiske drikke blev en smule billigere i august i forhold til måneden før med et prisfald på 0,4 pct.
Det seneste år er fødevarepriserne steget med 1,8 pct., hvilket er et helt normalt niveau på bagkant af det store inflationsår i 2022, hvor flere fødevaregrupper steg med 20 pct. eller endda mere.
Fødevarepriserne er dog stadig på et lidt højere niveau end den generelle inflation i Danmark, som ligger på 1,4 pct. mod 1,1 pct. måneden før, viser de nye tal fra Danmarks Statistik.Det var især fødevarer og elektricitet, der trak inflationen op.
Alligevel har forbrugerne grund til at være optimistiske med pæne lønstigninger i baglommen, lyder det fra Danske Bank.
- Selvom inflationen steg i august, er den stadig noget under lønvæksten – både i det offentlige og det private, og faktisk også lavere end stigningen i overførselsindkomster. Det betyder, at mange danskere oplever stigende realindkomster for tiden, om end fra vidt forskellige niveauer. Den er kraftigst på det private arbejdsmarked, hvor lønningerne i andet kvartal steg med hele 6,5 procent. Det giver langt flere penge mellem hænderne for flertallet af danskerne, og det forventer vi vil løfte forbruget fremadrettet, efter danskerne har været forholdsvist tilbageholdende med at bruge penge siden inflationen stak af i 2022, lyder det i en kommentar fra Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank.
Lavt inflationsniveau
I juli måned havde Danmark med 1,0 pct den tredje laveste EU-harmoniserede inflation. Lidt over Finland og Letland med henholdsvis 0,5 og 0,8 pct, men en del lavere end Rumænien, der lå i top med 5,8 pct og Belgien med 5,4 pct.
Den EU-harmoniserede inflation for august offentliggøres den 18. september for alle 27 medlemslande.