Madspild mister politisk momentum
-
Ifølge Selina Juul fra Stop Spild Af Mad er der tegn på, at regeringen bakker ud af indsatsen mod madspild.
- Fra 2025 tyder noget på, at regeringen sparer kampen mod madspild væk, siger Selina Juul, som er stifter af – og bestyrelsesformand i – Stop Spild Af Mad.
Regeringen har fremlagt en plan for besparelser i staten, og det fremgår, at mange medarbejdere i Fødevareministeriet skal fyres, og at der skal ske 'tilpasning af indsatser vedrørende madspild, gastronomi og madkultur'.
Tidligere støtte
- På Finansloven 2024 var der afsat en del penge til kampen mod madspild. Herunder 10 millioner kr. til regeringens tænketank om forebyggelse af madspild og fødevaretab – One\Third – de næste fire år, siger Selina Juul og tilføjer:
- Der var også afsat to millioner kr. til en støtteordning, hvor der kan søges til transportrelaterede udgifter hos lokale madspildsorganisationer med fokus på logistik, herunder anskaffelse og udskiftning af biler, siger Selina Juul.
Færre overskrifter, samme spild
Hun konstater, at emnet om madspild ikke længere nyder så stor bevågenhed.
- Efter 16 år skaber kampen mod madspild ikke længere de store overskrifter i medierne. Der er færre tv-indslag og presseklip, og på de sociale medier snakker man mindre om emnet. Men blot fordi mediefokus daler, forsvinder problemet ikke. Heldigvis handler ansvarlighed ikke om, hvor mange presseklip man kan opnå – og mange virksomheder er allerede i fuldt sving med at indfri FN’s Verdensmål om at halvere madspild. Og resultater fra ikke mindst Stop Spild Af Mad-bevægelsens arbejde kan tydeligt ses hos både detailhandlen, foodservice, store fødevarevirksomheder samt i de danske husholdninger, siger Selina Juul.
Hun peger på, at kampen mod madspild ikke har en udløbsdato.
- På den kommende nationale og internationale Madspildsdag den 29. september forventes det, at flere aktører vil fortsætte med at sætte fokus på madspild, siger Selina Juul og håber, at der kommer nye aktører til sagen.
Må bedste madspild vinde
- Ordsproget siger: 'Lad falde, hvad ikke kan stå'. Hvis flere madspilds-aktører/organisationer i længen ikke selv kan skabe en økonomisk bæredygtig model for deres drift, vil de blive erstattet af andre, som formår det. Derved bliver kampen mod madspild liberaliseret og ikke noget, som på lang sigt skal vedligeholdes og støttes af offentlige finanslovspenge. Kampen mod madspild handler om langsigtet indsats. Det handler med andre ord ikke om at være den hurtigste eller den første – men om at være den bedste, siger Selina Juul.