Fødevarepriserne fortsætter med at stige

Forbrugere 11. nov 2024 -
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • Det seneste år er fødevarepriserne blevet næsten 4 pct. dyrere efter ny stigning i oktober, viser nye tal.

Skrevet af: Søren Tougaard

Danskerne må se inflationen stige med 1,6 pct. i oktober mod 1,3 pct. måneden før. Også turen i dagligvarebutikkerne er blevet dyrere.

Fra september til oktober steg fødevarer og ikke-alkoholiske drikke med 0,4 pct., viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Den udviklingen betyder, at fødevarepriserne er steget med 3,9 pct. det seneste år. F.eks. er smørprisen blevet hele 7,1 pct. dyrere siden oktober sidste år. 

- Ændringen i inflationen mellem september og oktober skyldes bl.a. prisstigninger på elektricitet fra september til oktober i år. Tjenester er i gennemsnit steget 2,1 pct. det seneste år, hvilket hovedsageligt skyldes prisstigninger på husleje. Varer er i gennemsnit steget 1,0 pct. det seneste år, hvilket især skyldes prisstigninger på fødevarer og elektricitet, oplyser Danmarks Statistik. 

Udsigt til stigende privatforbrug

Hos erhvervsorganisationen Dansk Erhverv hæfter man sig ved, at inflationen trods alt er nede på et lavt niveau herhjemme. 

- Selvom inflationen steg en anelse i oktober, er inflationen i dag mærkbart lavere end tidligere. Den lave inflation er en strålende nyhed for danskerne og dansk økonomi. Den lave inflation sker samtidig med at lønvæksten er høj. Indenfor DA-området var lønvæksten 4,8 pct. i 3. kvartal. Kombinationen af lav inflation og høj lønvækst sikrer flere penge i budgettet hos de danske lønmodtagere. På sigt vil den pæne reallønsvækst komme dansk økonomi til gode, fordi det giver gode muligheder for øget privatforbrug, lyder det i en kommentar fra Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Samme toner lyder fra Danmarks største bank, der ligeledes venter stigende forbrug. 

Inflationen er stadig langt under den aktuelle lønvæksten – både i det offentlige og det private. Det betyder, at mange danskere oplever stigende realindkomster for tiden, om end fra vidt forskellige niveauer. Den er kraftigst på det private arbejdsmarked, hvor lønningerne i tredje kvartal steg med hele 4,8 procent sammenlignet med året før. Det giver langt flere penge mellem hænderne for flertallet af danskerne, og det forventer vi vil løfte forbruget fremadrettet, efter danskerne har været forholdsvist tilbageholdende med at bruge penge siden inflationen stak af i 2022, siger Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank. 

 

 

 

 

 

 

 

Opdateret 11. nov 2024