Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen: De danske varepriser er ikke særskilt høje

Forbrugere 12. nov 2024 -
This describes the image
Danskerne bør justere fordommen om, at 'når det er dyrt at være dansk forbruger, må det jo være fordi, butikkerne tjener alt for mange penge', mener vicedirektøren i De Samvirkende Købmænd. Foto: Unsplash
  • De danske varepriser er ikke særskilt høje set i forhold til sammenlignelige EU-lande, lyder konklusionen i analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

- Det danske prisniveau var i 2022 godt 15 procent højere end gennemsnittet i syv sammenlignelige EU-lande, når der tages højde for forskelle i velstand, moms og afgifter. Det relativt høje danske prisniveau afspejler, at priserne på tjenesteydelser er ganske høje. De danske varepriser er derimod ikke særskilt høje.

Sådan lyder konklusionen i en ny analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Dyre tjenesteydelser

- I 2022 var tjenestepriserne godt 26 procent højere end i sammenlignelige lande, fremgår det af analysen, hvor det opsummeres:

- De danske varepriser er derimod ikke særskilt høje. Det gælder også de danske fødevarepriser, som ser ud til at være på niveau med eller lavere end gennemsnittet i de sammenlignelige lande, når der korrigeres for forskelle i moms, afgifter og velstand.

'Håb forude'

Konklusionen modtages med tilfredshed af Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør i De Samvirkende Købmænd, DSK. Han skriver på LinkedIn:

- 'Når det er dyrt at være dansk forbruger, må det jo være fordi butikkerne tjener alt for mange penge':  Det synspunkt er jeg ofte stødt på i mine mange år i dansk dagligvarehandel. Men nu er der måske håb forude, skriver Claus Bøgelund Nielsen med henvisning til den nye analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

- Ja, det er dyrt at været forbruger i Danmark. Vi er marineret i afgifter og har f.eks. Europas højeste moms på fødevarer, da alle fødevarer har 25 procent moms. Det smitter af på priserne. Men når de danske konkurrencemyndigheder korrigerer for moms, afgifter og såkaldt velstandsniveau, befinder fødevarepriserne i Danmark sig under niveauet for de EU-lande som vi sammenligner os med, skriver Claus Bøgelund Nielsen.

Påvirket af international konkurrence

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen opsummerer også følgende i rapporten:

- De velstandskorrigerede nettopriser for varer var på niveau med EU7-gennemsnittet i 2022. De varegrupper, som indgår i prisindekset, er typisk i højere grad end tjenester udsat for international konkurrence. Fødevarepriserne har været lavere end EU7-gennemsnittet siden 2018, lyder det.

 

Opdateret 13. nov 2024