Danskerne køber færre dagligvarer
-
I juli fortsatte danskerne med at købe færre dagligvarer sammenlignet med sidste år. Dansk Erhverv tror på generel fremgang i privatforbruget.
Tallene viser en tydelig tendens denne sommer. Danskerne køber færre varer i landets 2600 dagligvarebutikker, når man sammenligner udviklingen med samme måneder sidste år.
Sådan har billedet set ud i månedsvis, og juli var igen undtagelse. Her faldt mængden af solgte fødevarer og andre dagligvarer med 1,6 pct. i forhold til juli 2023, når man korrigerer for prisudviklingen, viser nye foreløbige detailomsætningstal fra Danmarks Statistik.
I juni lød faldet i mængden på 2,3 pct. målt op i mod samme måned sidste år. Danskerne mindre mængdeforbrug betyder endnu mere skærpet priskonkurrence blandt dagligvarekæderne.
Ser man på salgsudviklingen i de tre måneder maj-juli lyder tilbagegangen på 1,7 pct. i forhold til samme periode i 2023. Omvendt har den samlede danske detailhandel, som også tæller kategorierne 'beklædning' og 'andre forbrugsvarer', haft en fremgang på 2,6 pct. i de forgangne tre måneder set i forhold til året før. I juli lå salget dog helt uændret i forhold til juli sidste år.
- Stilstand i juli er symptomatisk for detailhandlens salg i 2024. Salget har ikke helt kunnet finde gearet. Selv om vi forbrugere stille og roligt får mere luft i budgettet, foretrækker mange af os at bruge pengene på tjenester som for eksempel restaurantbesøg og oplevelser frem for at købe varer i butikkerne, siger Morten Granzau, vicedirektør i Dansk Industri.
Udsigt til fremgang
Hos Dansk Erhverv kalder man udviklingen 'en smule skuffet'.
- Status er dermed nu, at detailsalget har stået mere eller mindre stille siden årsskiftet. Det synes jeg godt man kan tillade sig at være en smule skuffet over. Vi har ellers set en flot lønvækst i løbet af året, faldende inflation og en meget stærk jobvækst. Dertil er danskernes privatøkonomi i udgangspunktet generelt velpolstret. En mulig forklaring kan være at mange forbrugere fortsat slikker sårene efter inflationskrisen rasen. Dertil er der også boligejere med variabelt forrentede lån, der har oplevet en betydelig stigning i deres renteudgifter, lyder kommentaren fra cheføkonom Tore Stramer, Dansk Erhverv.
Erhvervsorganisationen håber dog på bedring i anden halvdel af året.
- Når vi ser fremad, så er der dog heldigvis potentiale for en fornyet fremgang i detailsalget. Der er udsigt til en fortsat stigende realløn, fremgang i beskæftigelsen og faldende renter. Vi holder derfor også fast i vores optimisme og forventer en generel fremgang i privatforbruget frem mod årsskiftet og ind i 2025, udtaler Tore Stramer.