Danskerne holder på pengene
-
Forbrugertilliden faldt til minus 7,4 i august. Vi har endnu ikke helt lagt krisestemningen bag os, mener chefanalytiker fra Danske Bank.
Danmarks Statistik præsenterer friske tal, som rummer dårligt nyt for dagligvarehandlen.
Begrebet 'forbrugertillid' giver et bud på befolkningens syn på den nuværende og fremtidige økonomiske situation, og forbrugertilliden tog et dyk i august.
Forbrugertillidsindikatoren er i august minus 7,4, hvilket er et fald i forhold til sidste måned, hvor den var minus 5,4.
Gennemsnittet for de seneste seks måneder ligger på minus 6,7.
Ifølge Danmarks Statistik er der fald i samtlige fem indikatorer, der bruges til beregning af forbrugertilliden. Største tilbagegang måles i vurderingerne af familiens samt Danmarks nuværende økonomiske situation.
'Ingen katastrofe'
- Optimismen er sivet ud af de danske forbrugere i løbet af sommerferien. Det er overraskende, fordi forbrugerne oplever i øjeblikket medvind med høj reallønsfremgang, jobvækst og lavere renter. Det giver grobund for spirende optimisme, men det sker altså ikke, vurderer seniorøkonom Kristian Skriver fra Dansk Erhverv.
Den sprudlende optimisme udebliver generelt, og ifølge seniorøkonomen får det danskerne til at holde på pengene.
- Husholdningernes forbrug var i andet kvartal 0,3 procent lavere end andet kvartal sidste år. Faldet i forbruget er ingen katastrofe, men det er overraskende set i lyset af den gunstige udvikling i privatøkonomien. Der er meget, der tyder på, at inflationskrisen har givet ar på kroppen for mange forbrugere, som er bekymrede for de økonomiske udsigter på trods af at privatøkonomien generelt har medvind. Det er også værd at have i baghovedet, at den høje inflation i 2022 og 2023 stadig kan mærkes i budgetterne hos mange familier, mener Kristian Skriver fra Dansk Erhverv.
Ekko af krise
Louise Aggerstrøm Hansen fra Danske Bank er chefanalytiker og privatøkonom, og hun peger på, at tilbagegangen i forbrugertilliden til dels kan skyldes den nylige voldsomme turbulens på de finansielle markeder.
- Recessionsfrygten – især i USA – blussede op. Jeg vil dog være varsom med at overgøre gennemslaget fra de finansielle markeder til danskernes økonomi for meget, siger hun og fortsætter:
- Det er langt fra en lige vej, som forbrugernes humør har haft op ad det dybe hul, der blev gravet i 2022, hvor stigende inflation sendte forbrugertilliden ned i det værste niveau nogensinde i målingens historie. Det vidner om, at vi endnu ikke helt har lagt krisestemningen bag os, hvilket også er med til at forklare, hvorfor danskerne fortsat er tilbageholdende med at bruge penge. Mange oplevede, at de buffere, som de fik opbygget under corona, blev ædt op, da priserne begyndte at stige. Så selvom mange nu oplever betydelig reallønfremgang, så er der altså huller i økonomien, der skal fyldes igen, før forbruget for alvor begynder at komme sig, vurderer Louise Aggerstrøm Hansen fra Danske Bank.
Matte rød-hvide forventninger
Ifølge Danmarks Statistik har forbrugerne forventninger om, at familiens egen økonomiske situation vil være bedre om et år end i dag.
Indikatoren ligger i august på 3,2. Gennemsnittet for de seneste seks måneder ligger på 3,9.
Men samtidig forventer forbrugerne, at Danmarks økonomiske situation om et år vil være dårligere end i dag.
Indikatoren er helt nede på minus 8,9 mod minus 7,3 i sidste måned.