Swedish Match: Vi kan gøre Danmark til røgfri nation

Debat og Kommentar 12. maj 2023 -
This describes the image
Rune Siglev, kommunikationsdirektør i Swedish Match Danmark. Foto: Swedish Match Danmark
  • Swedish Match har egen produktion af røgfrie nikotinprodukter i Silkeborg, hvor virksomheden beskæftiger ca. 150 medarbejdere. Debatindlæg af Rune Siglev, kommunikationsdirektør i Swedish Match Danmark

Skrevet af: Ekstern skribent

Den seneste tid har været præget af debatter og indslag i medierne, der med al tydelighed viser behovet for en øget indsats for at begrænse brugen af nikotin blandt børn og unge under 18 år. 

Swedish Match, der oprindeligt stammer fra Sverige og står bag en række røgfrie nikotinprodukter, har præsenteret en 4-punktsplan med anbefalinger, der skal bidrage til langt bedre beskyttelse af børn og unge mod at begynde at bruge nikotin. 

Vi foreslår, at man indfører 4 tiltag. 1) En licensordning for forhandlere af ethvert produkt indeholdende nikotin. Det vil hjælpe både detailhandel og myndigheder med bedre at håndhæve eksisterende lovgivning, der forbyder salg af nikotinprodukter til personer under 18 år. 2) Et rygeforbud på alle værtshuse, som i stort set alle andre europæiske lande, fordi vi ved, at mange unge her introduceres for cigaretter. 3) Et fælles kodeks for kommunikation med forhandlere på tværs af nikotinbranchen. 4) En styrkelse af branchens eget samarbejde med forhandlere. De to sidste punkter har vores branche selv ansvar, og her vil Swedish Match presse på, så al forhandlerrettet kommunikation fra branchens medlemmer altid lever op til gældende lovgivning – og intentionerne i loven.

I Swedish Match vil vi gerne tage ansvar for, at nikotinprodukter ikke ender i hænderne på mindreårige. Vores fire anbefalingerne kommer på baggrund af den årlige RØG-undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed. Undersøgelsen viser, at antallet af daglige rygere mellem 18-29 år er faldende, og det er meget positivt. For det er vigtigt at skelne: Cigaretter er med afstand er det farligste nikotinprodukt på markedet. Det er der ingen tvivl om. Røgfrie nikotinprodukter spiller en vigtig rolle i at hjælpe voksne rygere med at finde et meget mindre skadeligt alternativt til cigaretterne. 

Vores anbefalinger vil være et vigtigt skridt for at beskytte børn og unge mod nikotin, og vi står klar til at samarbejde med alle parter for at finde de bedste løsninger. Vi opfordrer politikerne til at indgå i en åben og konstruktiv dialog med os og branchen om at sikre, at mindreårige ikke får adgang til nogen form for nikotinprodukter. Vi tror på, at en fælles indsats og et tæt samarbejde mellem politikere, myndigheder og branchen er nøglen til at opnå dette.
 

Opdateret 15. maj 2023

Top jobs