Ny rekord: To mia. flasker og dåser pantet i 2022

Bæredygtighed 20. mar 2023 -
This describes the image
Panten vil fra den 23. april blive afregnet hurtigere, og det vil blive meget synligt og helt konkret, da afregningerne fra Dansk Retursystem også bliver sendt på ugebasis fremfor hver anden uge.  Foto: Dansk Retursystem
  • Indsamling af dåser og flasker i 2022 via Dansk Retursystem giver en reduktion i udledningen af CO2 med 223.000 tons

Netop som verden har fejret Global Recycling Day har Dansk Retursystem offentliggjort sin seneste årsrapport med tal for, hvor meget der er kommet retur i pantsystemet.

Antallet af afleverede pantbelagte flasker og dåser til øl, vand, juice og saft mv. steg til to milliarder stk., hvilket er 3,9 pct. mere end i 2021, som også var et rekordår.

Allerede tilbage i juli sås de første tegn på, at 2022 ville blive endnu et nyt rekordår for pant. På blot én måned blev der returneret 200 mio. pantflasker og -dåser, og det var første gang, der kom så meget retur på en enkelt måned. Nu viser resultatet fra Dansk Retursystem, at pejlingen holdt stik for hele året.

Pantvaner bider sig fast

- I sommer takkede vi sammen med bryggerierne og vores øvrige bagland danskerne for at pante, så deres flasker og dåser kan blive genanvendt til nye til gavn for klima og miljø. Noget kunne tyde på, at forbrugerne har taget godt imod anerkendelsen af deres indsats, og at de fortsat holder fast i de gode pantvaner, siger Dansk Retursystems adm. direktør, Lars Krejberg Petersen.

Dansk Retursystem glæder sig over forbrugernes opbakning, så virksomheden kan sørge for, at flasker og dåser genanvendes til nye.

- Alene i 2022 har det betydet, at vi har reduceret udledningen af CO2 med 223.000 tons ved at genanvende materialerne i forhold til, hvis der skulle produceres nye flasker og dåser af jomfrueligt plast, glas og aluminium. Besparelsen svarer til, hvad alle indbyggere i Rønne udleder i løbet af et år. Og det kommer jo os alle sammen til gode, siger Lars Krejberg Petersen.

Blandt verdens bedste

I 2022 kom der for hver 100 flasker og dåser med pant, der sælges på det danske marked, 92 tilbage til pantsystemet. Dermed er Danmark med en returprocent på 92 fortsat blandt verdens bedste til pant og har en af verdens højeste returprocenter.

Samtidig bygger Dansk Retursystem på en cirkulær økonomisk forretningsmodel, hvor målet er, at alle emballager bærer deres egen omkostning, og Dansk Retursystems udgifter til indsamling, sortering og klargøring af materialerne til genanvendelse modsvares af indtægter, herunder den pris virksomheden får for de genanvendelige materialer.


 

Opdateret 21. mar 2023