Mad til tiden: Gennembrud for bælgfrugter i danske kantiner

Bæredygtighed 7. mar 2023 -
This describes the image
Kragerup Gods satser mere og mere på økologiske plantebaserede proteiner. Her ses Olav Ditlevsen (Kragerup Gods), Birgitte Dinesen (Kragerup Gods) og Stefan Skov-Jespersen, adm. direktør i Grøn Fokus).  Foto: Dagrofa Foodservice
  • Dagrofa Foodservice er med i et større dansk partnerskab om at få flere danske økologiske bælgfrugter på tallerkenen

Et nyt samarbejde mellem producenten Kragerup Gods, grossistvirksomheden Grøn Fokus (specialistselskab i regi af Dagrofa Foodservice) og Compass Group Danmark skaber et gennembrud for økologiske bælgfrugter i landets kantiner.

Compass Group Danmark driver 320 kantiner, hvor mere end 100.000 mennesker dagligt indtager et måltid mad, og de mange spisende får fremover et større udvalg af bl.a. danske kikærter og anicia-linser at vælge imellem på menuen.

Partnerskabet vil fra den 1. marts betyder, at der kommer danske økologiske bælgfrugter på tallerkenen, fremgår det af en pressemeddelelse fra Dagrofa Foodservice.

En del af råvarerne kommer fra Kragerup Gods, der ligger nord fra Slagelse. Godset har i de senere år satset  på økologiske plantebaserede proteinkilder som f.eks. kikærter og linser.

Den satsning er Grøn Fokus, et specialistselskab i regi af Dagrofa Foodservice, hoppet med på, og virksomheden er eneforhandler af bælgfrugterne fra Kragerup Gods.

Klimavenligt og sundt

Marlene Lindegaard, som er konceptchef i Dagrofa Foodservice med ansvar for storkøkkener, siger:

- Vi er meget begejstrede over, at Compass Group nu har valgt at tage et aktivt valg om at få flere danske bælgfrugter på menukortet. Det gør en enorm forskel for udviklingen, når en stor aktør som Compass Group går ind i den dagsorden, som handler om at få danskerne til at spise mere klimabevidst. Herhjemme har vi ikke sort bælte i bælgfrugter, men det kan kokkene i kantinerne hjælpe danskerne med at få. De har en stor berøringsflade hver eneste dag, og derfor kan de være med til at præge udviklingen af vores madkultur. 

Fødevarestyrelsen fremhæver, at bælgfrugter er sunde og blandt de fødevarer, som har det laveste klimaaftryk. Det anbefales, at voksne danskere spiser ca. 100 gram bælgfrugter om dagen.

-  Med den nye samarbejdsaftale med Compass Group i spidsen medvirker vi til, at en større del af befolkningen får bedre mulighed for at leve op til den. Vi ser generelt, at efterspørgslen på danske bælgfrugter på foodservicemarkedet bevæger sig i en opadgående retning, og nu bliver der for alvor sat turbo på, siger Marlene Lindegaard.

Opdateret 7. mar 2023