Danish Crown får kritik for at handle med kødgigant

Bæredygtighed 27. okt 2023 -
This describes the image
Programchef Esben Sloth, World Animal Protection i havnen i Santarem, Brasilien: - Herfra udskibes tonsvis af kød og soja, der ir høstet på ruinerne af nedbrændt regnskov. Varerne ender til sidst på burgerbarer og i supermarkedernes kølediske i USA, Sydamerika og Europa.  Foto: World Animal Protection
  • World Animal Protection kritiserer, at verdens største svine-eksportør handler med kødfirma, der anklages for ulovlig rydning af regnskov

World Animal Protection retter nu et skarpt angreb mod verdens største svine-eksportør Danish Crown. Det sker i forbindelse med ny rapport om verdens største kødgigant, JBS, og deres rolle i ulovlig rydning af regnskov.

Hvis Danish Crown vil bevare deres troværdighed som ansvarlig bæredygtig virksomhed, bør de afbryde al forretning med den internationale kød-virksomhed, JBS, mener dyrebeskyttelsesorganisationen.

- I vores nye internationale rapport dokumenterer vi, at JBS er dybt involveret i ulovlig handel med soja og kødkvæg, der stammer fra ryddet og afbrændt regnskov i Amazonas, Brasilien, siger Esben Sloth, kampagne- og programchef i World Animal Protection.

Danish Crown har i en årrække samarbejdet tæt med JBS.

Dobbeltmoralsk

- Hvis det danske firma mener noget med deres bæredygtige mål, der blandt andet handler om, at droppe ‘beskidt’ soja, så er det mildest talt dobbeltmoralsk at fortsætte samarbejdet med et firma, der har så blakket et ry, siger Esben Sloth med reference til, at Danish Crown for nyligt meddelte, at de har indgået et samarbejde med Arla og Coop, der betyder, at de vil trække sig fra brugen af ikke-certificeret soja.

World Animal Protections rapport er den seneste i en række af afsløringer gennem årene, der handler om, at den brasilianske gigant JBS grønvasker soja og kød, der er dyrket på ulovligt ryddet og nedbrændt regnskov i Amazonas. 

Danish Crowns forretninger med JBS begrænser sig ikke til køb og salg af kød, men omhandler også salg af flere fabrikker og distributionscentraler. Således solgte de firmaet, Plumrose USA, til JBS i 2017 for 1,6 milliarder kr. skriver World Animal Protections i en pressemeddelelse. 

- Det er svært at se, hvordan Danish Crown kan få et tæt samarbejde med en så belastet forretningspartner til at stemme overens med en etisk og bæredygtig forretningsførelse. Hvis Danish Crown vil bevare deres troværdighed, bør de afbryde ethvert samarbejde med JBS, siger Esben Sloth. 

Danish Crown har ikke ønsket at svare på kritikken.

Opdateret 30. okt 2023