Tre millioner grimme grøntsager reddet fra affaldscontaineren

Bæredygtighed 15. aug 2024 -
This describes the image
Foto: Nordic Greens og ELS Production ApS
  • Uurante tomater, skæve agurker og overskudssalat undgår i dag madspildsdøden via salg i Rema 1000, Salling Group og som foder i Odense Zoo. 

Skrevet af: Søren Tougaard

Samarbejdet mellem foreningen Stop Spild Af Mad og producenten Nordic Greens sørger hver år for at redde tonsvis af “grimme” grøntsager fra madspildsdøden.

Det totale tal for alle reddede “grimme” grøntsager er netop offentliggjort: Hele 905.368 pakker fra Nordic Greens svarende til 3.175.000 stykker “grimme” grøntsager blev reddet i 2023, lyder det i pressemeddelelse.

Grøntsagerne, som tidligere led madspildsdøden og endte som kompost, bliver i dag solgt i Rema 1000 og Salling Groups butikker med Stop Spild Af Mad-logo på.

Indsatsen støtter også foreningens fortsatte arbejde i kampen mod madspild.

Stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad Selina Juul glæder sig over Nordic Greens’ vedvarende indsats i kampen mod madspild.

- Det er rigtigt positivt, at de gode grøntsager ikke går til spilde. Nordic Greens var Danmarks første væksthus-grøntsagsproducent, som for snart syv år siden i samarbejde med Stop Spild Af Mad introducerede de “grimme” grøntsager i de danske butikker. Siden har grøntsagerne fået massiv kærlighed. Blot fordi agurken en krum, smager den lige så godt som den pæne og lige, siger Selina Juul. 

Samarbejde med Zoo

Danmarks største væksthus-grøntsagsproducent og foreningen Stop Spild Af Mad’s mangeårige samarbejdspartner Nordic Greens har allerede halveret virksomhedens madspild og opnåede FN’s Verdensmål mod madspild 10 år før deadline.

Det nyeste ben i Nordic Greens er Danmarks største fuldautomatiske salatfabrik i Bellinge på Fyn, som producerer en ny holdbar salat, som er sået i det højteknologiske væksthus. Salatsorterne Nordic Crisp, Nordic Crisp Mix og Lollo Bionda dyrkes i et nyt, klimakontrolleret og lukket fuldautomatiseret væksthus, hvor alt er styret med AI (kunstig intelligens) og derfor er der ingen berøring af menneskehænder.

Dette er med til både at øge salatens sprødhed og holdbarhed som er helt op til 14 dage. Salaten fra Nordic Greens, som er i overskud, går heller ikke til spilde, da den glæder de skønne søkøer i Odense Zoo:

- Nogle gange har vi overskudssalat, hvis vi for eksempel afprøver nye sorter. Derfor er vi taknemmelige for samarbejdet med Odense Zoo - det gør nemlig, at overskudssalaten ikke ender som madspild, men som grønt foder til de skønne søkøer, fortæller Public Relations Manager i Nordic Greens, Rikke Dybkjær.
 

Opdateret 15. aug 2024