Ugens succes: Fra Kvicklys bagerhylde til kagepodiet

Ugens succes 5. apr 2024 -
This describes the image
Privatfoto
  • Pernille Holm Andersen vinder Krea-Prisen ved Årets Kage 2024.

Skrevet af: Freja Mogensen

Når konkurrencen, Årets Kage, løber af stablen, er det med deltagere fra nogle af landets bedste konditorer og Michelin restauranter som La Glace, Palægade og d’Angleterre. Som en af få repræsentanter fra dagligvarebranchen skilte Pernille Holm Andersen fra Kvickly Kalundborg sig ud ved årets konkurrence i marts.

– Jeg tænkte bare åh nej, nu skal jeg op på scenen og stå. Jeg er lidt genert, så det var bare med at få det overstået, fortæller Pernille Holm Andersen, der i år løb afsted med Krea-Prisen ved den årlige kagekonkurrence, Årets Kage.

Siden 1985 har konkurrencen hyldet danske konditortraditioner, hvor alle deltagere får mulighed for at vise personlige og kreative fortolkninger af den klassiske kagekunst.

En hverdag hos Kvickly-bageren

Pernilles interesse for bagning startede tidligt. Hun husker tydeligt, at hjemkundskab var det sjoveste fag i skolen, og hun har ligeledes altid nydt at hjælpe til i køkkenet. Pernille var ikke i tvivl om, at det boglige ikke var noget for hende.

– Da jeg gik i 3g, vidste jeg, at jeg gerne ville lave noget med nogle kager eller brød eller lignende.

Da hun afsluttede gymnasiet, var drømmen at blive konditor, men da hun opdagede, at Kvickly i Kalundborg søgte en bagerlærling, valgte hun at gå anden vej. Hun søgte derfor pladsen som bagerlærling i 2015 og blev i 2018 færdigudlært bagersvend.

Da Pernille var udlært bagersvend, kom hun i lære som konditor. Dog måtte stedet efter et par måneder erklære sig konkurs, og Pernille måtte vende tilbage til vante rammer i Kvickly-bageren.

I ni år har Pernille haft sin daglige gang som bager hos Kvickly i Kalundborg, hvor hun primært står for konditordelen. Når Pernille hver morgen møder på arbejde, påbegynder hun bagningen af blandt andet kagemænd, lagkager og alverdens tørkager.

– Det er dejligt at gå på arbejde. Det føles ikke som arbejde, fordi det er sjovt at lave kager. Man hygger sig, fortæller hun.

Hårdt arbejde betaler sig

– Vi fik ansat en konditor, som var sindssygt dygtig, og hun ville gerne deltage i Årets Kage, og så prøvede jeg også at komme med.

I år var planen, at Pernille skulle stille op med en lidt mere speciel kage. Hun gik et par måneder i tænkeboks, og allerede i januar begyndte hun arbejdet på kagen, der skulle være en efterårskage.

Pernilles ambitiøse arbejde bar frugt, da hun ved Årets Kage 2024 løb afsted med Krea-Prisen for sin agernformede kage med smagene pære, ingefær og karamel.

– Det var meget sjovt og udfordrende. Det var fedt selv at finde på en kage og aflevere den. Det lærer man meget af.

This describes the image

Foto: Konditorlauget

Fra hård konkurrence til faste, vante rammer

Kagekonkurrencen viste sig at være en succes for Pernille Holm Andersen, og siden da er hun blevet mødt med bunkevis af ros.

Selvom drømmen engang var at blive udlært konditor, er Pernille slet ikke i tvivl om sin fremtid.

– Jeg vil gerne blive, hvor jeg er. Jeg vil også gerne blive ved med at udfordre mig selv og lære nye ting, så jeg ikke bliver ved med at lave det samme.

Opdateret 8. jul 2024