Hackerangreb: Stadig lukkede butikker i Svenske Coop

Udland 6. jul 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Coop Sverige
  • Coop Sverige kæmper tirsdag stadig med lukkede butikker og efterdønningerne af hackerangrebet mod dagligvarekoncernens betalingsleverandør

I Sverige arbejder Coop Sverige stadig på at få genåbnet en stor del af de butikker, som blev ramt af weekendens hackerangreb, der lagde betalingsløsningerne ned i en række butikker på tværs af landet.

Det skriver Coop Sverige i en pressemeddelelse.

- I de foregående dage har vi arbejdet intensivt på at løse problemerne og åbne så mange butikker som muligt, så hurtigt som muligt. I forlængelse af de butikker, som allerede er blevet genåbnet i Värmland, Norrbotten, Oskarshamn, Tabergsdalen, Gotland og Varberg, har vi mandag åbnet godt 100 butikker, mens det er forventningen at vi tirsdag vil have genåbnet et par hundrede butikker, lyder status fra Coop Sverige. 

Coop Danmark tager forholdsregler

Selvom der ikke er noget overlap mellem henholdsvis Coop Danmark og Coop Sverige, har weekendens angreb fået den danske dagligvarekoncern op på dupperne. 

- Efter et angreb, som det vi har set i Sverige, går vi tilbage og tjekker op på alle vore procedurer for at sikre os bedst muligt og tage alle forholdsregler. Det er et alvorligt angreb, som Coop Sverige og omkring 100 andre virksomheder har været udsat for. Det skærper helt naturligt opmærksomheden på sikkerhedsniveauet, lyder det fra informationsdirektør i Coop Danmark, Jens Juul Nielsen. 

- Vi har i de seneste år øget vores investeringer i IT-sikkerhed betydeligt, hvilket vi også vil gøre i de kommende år. Der kommer hele tiden nye angreb, og vi arbejder aktivt med vores sikkerhedsniveau og modstandsdygtighed. Mere detaljeret ønsker vi af sikkerhedsmæssige årsager ikke at svare, siger han.

Ikke alle ramt

Sagen omkring de ramte butikker startede fredag, hvor det amerikanske softwareselskab Kaseya - en underleverandør af it-løsninger til Coop Sveriges leverandør af betalingsløsninger Visma Esscom - blev udsat for et omfattende hackerangreb.

Det er dog ikke ensbetydende med, at Coop Sverige som helhed blev lagt ned. Lørdag var de fleste butikker lukket, men søndag åbnede flere – enten fordi de ikke er kunder hos Visma Esscom, eller fordi de kunne tilbyde kunderne scan og betal med mobilen - hvilket ikke er en mulighed i alle butikker. I en del af de ramte butikker, der ikke tilbyder scan og betal er Coop Sverige derfor i gang med at skifte kassesystemer.

Opdateret 6. jul 2021