Take away-måltider bliver mindre sunde
-
Større og mindre grønne take away har negativ indflydelse på folkesundheden, påpeger DTU Fødevareinstituttet
Forbrugerne vælger i stigende grad at spise take away. Det er nemt, men det betyder samtidig, at flere danskere spiser både mindre sundt og mindre grønt.
En gennemsnitlig husstand i Danmark køber 84 procent mere fastfood og take away end for bare otte år siden. En ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet peger på, at portionsstørrelser øges og det samme gælder indholdet af kød, ost og bacon, mens der er en mindre mængde grøntsager.
– Take away-måltiderne er desværre generelt blevet større. Indholdet af grøntsager er reduceret, og de grøntsager, der bruges, er stadig mest icebergsalat, tomat og agurk, siger Marija Langwagen, der er projektleder i DTU Fødevareinsti-tuttet og hovedforfatter til undersøgelsen.
Mindre grønt
Der er et stort fokus på sundhed i samfundet, og det ses på take away-markedet og udvalget af take away-måltider. I storbyerne er der kommet flere og sundere alternativer, men når forskerne ser samlet på hele landet, er det stadig de traditionelle pizzeriaer og grillbarer, som står for over halvdelen af salget.
– Take away-måltiderne er typisk mindre grønne, uden fuldkorn og indeholder en høj andel af animalsk fedt fra kødprodukter og ost. Og når den type take away-restauranter ikke sælger sunde måltider, har det en negativ indflydelse på folkesundheden, siger Marija Langwagen.
En burger med en bøf af oksekød eller kylling med en vægt på ca. 300 gram indeholder typisk kun 50 gram fine grøntsager. Det svarer til otte procent af den anbefalede mængde af frugt og grønt om dagen.