Kontanter på tilbagetog
-
En tredjedel af de danskere, der bruger kontanter, gør det for at sikre, at kontanter stadig findes og bruges.
Brugen af kontanter ved de fysiske salgssteder er lavere end nogensinde før i Danmark, viser Nets nye rapport om betalinger i Norden. Den er baseret på en undersøgelse fra Sifo/Kantar og peger også på en række forskelle imellem de nordiske lande.
28 pct. af danskerne bruger aldrig kontanter som betalingsmiddel. Det er væsentligt lavere end i Norge og Sverige, hvor det er henholdsvis 41 og 40 pct., der aldrig benytter kontanter. Det er derfor ikke overraskende, at Danmark har det højeste niveau af borgere, der betaler kontant mindst en gang om ugen. Det gør hver femte dansker. For fem procent af danskerne er kontanter deres primære betalingsmiddel, når de blandt andet handler dagligvarer.
Kontanter skal bevares
Blandt de danskere der bruger kontanter, gør en tredjedel det, fordi de synes, det er vigtigt, at kontanter bruges og stadig findes. Det er nogenlunde på samme niveau som Norge og Finland, men i Sverige er det hele 45 pct., der vil bevare sedler og mønter.
– Kontanter er fortsat en del af danskernes hverdag, og i de øvrige nordiske lande er man nogenlunde på samme linje. Men der er fortsat et gradvist skifte fra kontanter til betalingskort, og analysen peger også på, at stadig flere danskerne benytter mobiltelefonen til at betale med, siger Allan Bonke, dansk landechef for Nets.
Mobilbetalinger vinder frem
Hver femte dansker foretrækker i dag at betale med mobilen, når de handler i fysiske butikker, fordi mobilbetalinger ofte opleves, som den nemmeste måde at betale på. Her er MobilePay-appen den meste populære løsning, men Apple Pay vinder også frem.
Allan Bonke bemærker:
– Flere og flere danskere efterlader nu deres pung derhjemme og bruger udelukkende mobilbetaling, især med Apple Pay. Da det er den samme velkendte fremgangsmåde som man benytter ved kontaktløse kortbetalinger med fysiske kort, er det for mange en utrolig enkel og indarbejdet betalingsmetode.