Maden til julebordet bliver dyrere i år
-
Prisudviklingen varierer dog på de forskellige fødevarer til julebordet
Det bliver i år dyrere at dække op til det festlige julebord, idet priserne på flere af de traditionelle fødevarer til julemiddagen er steget gennem 2024.
Sådan lyder forventningerne fra Louise Aggerstrøm Hansen, der er chefanalytiker i Danske Bank. Hun har set nøjere på prisudviklingen til at servere julemiddagen.
Fødevarepriserne er generelt steget med 3,6 procent i løbet af det seneste år. Priserne har dog udviklet sig forskelligt afhængig af, hvilke fødevarer man går efter.
Prisen på fjerkræ er faldet med 3,1 procent sammenlignet med sidste år, og det kan betyde, at det også bliver billigere at købe juleanden. Til gengæld er prisen på svinekød steget med 1,8 procent.
– Prisudviklingen peger altså på, at flæskestegen er blevet relativt dyrere til julemiddagen end anden, vurderer Louise Aggerstrøm Hansen.
Der er også forskelle på prisudviklingen på andre fødevarer. Således er prisen på smør steget med 7,1 procent, mens prisen på sovs af fond er faldet siden sidste år.
Chokolade stiger
Når det kommer til den søde afdeling af julefesten, er prisen på chokolade steget markant. Siden sidste år er prisen steget med hele 23,3 procent, hvilket især skyldes det seneste års store stigning i kakaoprisen.
Anden slik og marcipan har oplevet mindre prisstigninger på mere beskedne 3,4 procent.
Ifølge Louise Aggerstrøm Hansen gør to tendenser sig gældende.
– Den gode nyhed er, at inflationen har fundet et meget mere håndterbart leje end for bare et år siden. Den dårlige er, at der stadig er mange varer, som er blevet dyrere end sidste jul.