Farvel til corona-restriktioner koster omsætning i dagligvarebutikkerne

Trends 25. mar 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Helle-Karin Helstrand
  • Salget af dagligvarer er styrtdykket i den første måned uden corona-restriktioner

Helt nye tal fra Danmarks Statistik bekræfter med al tydelighed, at danskerne nu er færdige med at lægge ekstraordinært store andele af forbruget i dagligvarebutikkerne. Den første måned helt uden restriktioner, februar, bød på et voldsomt omsætningsfald sammenlignet med februar 2021, hvor der stadig var udbredte nedlukninger.

”Fødevarer og andre dagligvarer er som den eneste varegruppe faldet med 8,8 pct. Udviklingen skal ses i lyset af de restriktioner mod COVID-19, der berørte detailbranchen i den pågældende periode”, skriver Danmarks Statistik.

Danmarks Statistik måler her i solgte mængder, hvor faldet målt i kroner og øre er betydeligt mindre som følge af højere priser på en lang række fødevarer. Renser man tallene for prisudviklingen, bød de tre vintermåneder december til og med februar imidlertid på et samlet dyk på 5,9 pct. i forhold til vinteren 2020-2021. Dermed er salget tilbage på før corona-niveau, når man udelukkende ser på solgte mængder.

Sløje udsigter

Trods et kraftigt dyk i forbrugertilliden efter Ruslands invasion af Ukraine og voldsomt stigende energipriser ser seniorøkonom i Dansk Erhverv, Kristian Skriver, stadig et lidt højere forbrugsniveau over hele året for sig. Dog ikke til gavn for dagligvarehandlen.

"Men fremgangen i forbruget vil dog samtidig føre til ændrede forbrugsmønstre. Under pandemien har forbrugerne flyttet forbruget fra tjenester som restaurantbesøg og ferier mod et større forbrug af varer. Det har løftet detailsalget til rekordhøje niveauer. Men når vi ser fremad forventer vi, at forbrugerne i højere grad vender tilbage de forbrugsvaner de havde før pandemien. Det vil pege på fremgang for forbruget af tjenester, mens forbruget af varer vil glide lidt mere i baggrunden end vi har været vant til under pandemien", skriver han. 

 

 

Opdateret 25. mar 2022