Købmandskongen bag Spar

SPAR 70 år 1. jul 2024 -
This describes the image
Spar kan fejre 70 år i Danmark, hvor købmand Johannes Kristiansen var blandt pionererne Foto: Spar/Dagrofa
  • Skabt midt i en økonomisk depression. Først døbt DESPAR. Forvandlet til en international gigant: Læs om Spar, hvis fascinerende internationale historie går mere end 90 år tilbage i tiden

Lad os begynde med at gå rundt om juletræet.

Når man ser det grønne grantræ omkranset af en cirkel, vil rigtig mange mennesker verden over straks tænke: 'Spar'.

Det evigtgrønne logo er i dén grad blevet et ikonisk varemærke for den hollandske detailhandels-gigant Spar.

Logoet stammer helt tilbage fra 1968, og som det siges, er der jo ingen grund til at fikse noget, hvis det ikke er i stykker.

Men Spar's historie er ældre, og det hele begyndte i Zegwaart i det sydvestlige Holland. En landsby, der i dag nærmest er glemt, for den er for længst opslugt af storbyen Zoetermeer.

Spar-grundlægger Adriaan van Well blev født i Zegwaart på juleaftensdag i 1898, og handel blev hans ledestjerne.

This describes the image

Den lille butik i Hjerting, der var med til at indlede Spar-fortællingen i Danmark. Indsat øverst: Spar-grundlægger Adriaan van Well (i midten). Fotos: Pluk fra historisk Spar-film og foto fra Hjerting Lokalhistoriske Arkiv

Dyb depression

Karrierevejen gav næsten sig selv, for hans bedstefar havde grundlagt en forretning i landsbyen. Han solgte alkohol og dagligvarer, og butikken blev videreført af Adriaans far. Han tænkte nyt og blev også grossist.

Adriaan van Well tog snusfornuftigt ved lære af både bedstefaren og faren, og i begyndelsen af 1930'erne blev det juniors tur til at overtage familieforetagendet. Men omstændighederne var horrible. Der var kulsort international krise – benævnt 'Den Store Depression' – og mange mennesker sumpede omkring i pessimisme og fattigdom.

Men nød lærer presset købmand/grossist at spinde guld, og Adriaan van Well viste sig at have visionær forretnings-snilde. Han stødte en dag på en artikel om handlende, der kunne have fordel af at samarbejde. Han tænkte, at forretningsdrivende i lokalområdet burde finde sammen om indkøb, salg og markedsføring.

Grossister kunne samtidig opnå en driftsfordel, hvis de kun skulle lave aftaler med én sammenslutning – frem for individuelle aftaler med hver enkelt butik.

Grundidéen minder en del om de danske brugsforeninger, der dengang for længst var sat i system herhjemme.

Alle for Adriaan

I juni 1932 gik 16 butiksejere sammen med Adriaan van Well, og den kreative frontfigur valgte navnet 'De Spar'. Oversat betyder det 'grantræet'.

DESPAR var også en forkortelse for 'Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig'. På dansk: 'Gennem forenet samarbejde profiterer alle regelmæssigt'.

Nogle ansatte jokede lidt med, at det meste af profitten vist gik til Adriaan van Well. Men idéen om et stedsegrønt foretagende (grantræet) skulle vise sig at vokse sig enormt i tiden efter og helt frem til i dag.

 Fra 16 til ca. 14.000

Ved 90 års-jubilæet i 2022 var Spar et verdensomspændende franchise-imperium med cirka 14.000 butikker, som dagligt solgte varer til knap 15 millioner kunder.

Ekspansionen tog fart i 1947, hvor Spar blev etableret i nabolandet Belgien.

Det blev rigtig stort, og det viste, at Spar-konceptet havde potentiale til at blive eksporteret til mange lande.

I 1953 blev 'Spar International' etableret med grundlægger van Well i front for bestyrelsen. Nu gik det hurtigt. I løbet af 1950'erne opstod der Spar-butikker i en række europæiske lande. Bl.a. Tyskland, Frankrig, Spanien og UK.

Licens til Danmark

I Danmark fik Dagrofa i 1954 licens til at drive Spar-butikker.

Derfor fylder Spar aktuelt 70 år herhjemme, og det kulminerer i løbet af efteråret med masser af fest, konkurrencer og kampagner.

Begyndelsen var anderledes ydmyg og med begrænset albuerum, da Johannes og Herdis Kristiansen i 1957 fik opfyldt deres købmands-drømme. De åbnede en butik på beskedne 16 kvadratmeter på Hjerting Strandvej 37 uden for Esbjerg. Spar-butikken i Hjerting nævnes som den første i Danmark, og der var forud for parrets overtagelse i forvejen købmandsforretning på stedet.

Johannes og Herdis ambitioner voksede hurtigt ud af de 16 kvadratmeter, og de endte  som forretningslegender i det vestjyske. De flyttede til Hjerting Strandvej 48, hvor de havde butik og bolig, og fra midten af 1970'erne blev det rigtig stort med supermarked, bager og bankafdeling på Havbakken i Hjerting.

Foryngelseskur

Vi skruer tiden frem til 2024, hvor Spar i Danmark har gang i så mange åbninger af nye butikker, at det er på historisk højt niveau.

I løbet af 2024 bliver det til omkring 10 nye butiksåbninger, og da denne artikel blev færdiggjort, kunne man handle i Spar på 138 adresser i Danmark.

- Kæden har klaret sig flot igennem og er nu blandt de ældste kæder i Danmark. Det viser berettigelsen. Det er en arv, vi med stolthed bærer videre, siger Esben Keller, som er kædedirektør for Spar, Min Købmand og Let-Køb.

This describes the image

- Selvstændige købmænd har succes rundt omkring i verden. Det, tror jeg, er kommet for at blive, siger Esben Keller, som er kædedirektør for Spar, Min Købmand og Let-Køb. Foto: Dagrofa

Han har for nyligt i et stort fødselsdag-interview med Dagligvarehandlen.dk givet sit bud på, hvorfor Spar blev et levedygtigt, internationalt forretningskoncept.

- Selvstændige købmænd har succes rundt omkring i verden. Det, tror jeg, er kommet for at blive: At kende sine kunder er basis i detail. Det afgørende er, at konceptet løbende opdateres, sagde kædedirektøren, som afslørede, at Spar i Danmark skal revitaliseres.

- Vi vil være tydelige omkring, at Spar er en lokal købmandsbutik – men at det samtidig er et moderne supermarked. Vi har fuldt sortiment, så kunderne kan få alt, hvad de skal bruge. Det skal vi være bedre til at kommunikere. Spar har allerede et kvalitetsstempel i forhold til butikker, varer og købmænd, hvilket er noget, vi bestemt ikke skal give slip på. Det er dna'et og hjertet i Spar. Men derfor kan vi godt forandre os og revitalisere kæden. Vi kigger på sortiment og kommunikation, fortalte kædedirektøren i slutningen af maj.

Hot Spar

Han har et tæt samarbejde med Spar International, og han henter masser af inspiration fra udenlandske kolleger kloden rundt.

I 1960'erne indtog Spar nemlig også flere lande i Afrika, og i årtierne frem til nutiden blev 'grantræet' plantet i lande som Japan, Australien og Kina.

Franchise-virksomheden har været lanceret i mange formater og under en række forskellige navne. Bl.a. EuroSpar, InterSpar, SuperSpar, KwikSpar, Hot Spar og Spar Express.

En æra slutter

Men hvordan med selve købmands-kongen, Adriaan van Well, der startede det hele?

Han blev så anerkendt, at han blev slået til ridder i både Holland og Belgien.

Han døde som 68-årig i 1967 og efterlod sig hustruen Huberta van Well-Wubben, seks sønner og to døtre.

De fire ældste sønner førte firmaet videre under navnet Royal A.J.M. van Well, og familie-æraen endte i 1987, da virksomheden blev overtaget af Schuitema NV.

En lang virksomheds-fortælling, som ifølge kædedirektør Esben Keller vil blive meget længere. Han er overbevist om, at Spar også er at finde i Danmark om 70 år.

- Vi er en del af 14.000 butikker i hele verden, og de selvstændige Spar-købmænd sørger overalt for at tilpasse sig lokalt. Man kender kunderne og ved, hvilke varer der efterspørges. Butikkerne er omdrejningspunkt for lokalsamfundet. Det er dét, der giver stolthed og høj succesrate, siger han.

 

Opdateret 1. jul 2024