Enestående saga: Femte led i købmands-slægt viderefører butik med 163 år lang historie

SPAR 70 år 10. jun 2024 -
This describes the image
Bjørn Ryttersgaard Jacobsen er fra en familie, der har drevet butik i Borbjerg siden 1861. Konkurrencen er nu intens fra nærliggende butikker som Bilka og Lidl, men Bjørns Spar-butik udmærker sig med højt serviceniveau og lokal forankring. Han driver forretningen med hustruen Mette Riis Jacobsen. Privatfoto
  • Borbjerg-købmand Bjørn Ryttersgaard Jacobsen er far til syv, super til service – og ingen fortaler for scan-selv. 'Jeg er nok lidt gammeldags', griner han. Men hans historiske Spar-butik er i sync med samtiden.

Spar fylder 70 år i Danmark. Men det er ingenting.

I Borbjerg nær Holstebro finder man en Spar-butik med en bagvedliggende historie, der går 163 år tilbage i tiden!

Ifølge købmanden på stedet er der tale om landets ældste købmandsbutik blandt dem, der stadig er i drift.

I dag styres forretningen af købmand Bjørn Ryttersgaard Jacobsen. Hans familie har været en del af den lokale historie lige siden butikken begyndte som en blanding af landbrug og høker-handel i den store gårdbygning.

Fra 1861 var det ægteparret Kirsten og Jakob Henriksen, der knoklede under barske vilkår for at få kombi-forretningen til at løbe rundt. Da Jakob Henriksen døde som 38-årig efter et hårdt arbejdsliv, sled Kirsten med at videreføre butikken.

Jacobsen bag disken

I 1882 kom den første Jacobsen til som forretningsdrivende. Søren Jacobsen var selvfølgelig 'en af de lokale' fra Borbjerg. Søren var også i familie med førnævnte pioner Kirsten Henriksen.

This describes the image

Butikken i Borbjerg i helt gamle dage – og knap så gamle dage. Øverst ses gården, hvor der fra 1861 blev drevet høkerhandel. Nederst den senere bygning, hvor der i 1980 var en SE Marked-butik: Nyskabelsen: 'Den nye moderne benzinautomat er åbent døgnet rundt,' som der stod i en avisannonce.

'Slægt skal følge slægters gang,' som det hedder i en gammel salme, og sådan har det været lige siden i butikken på den vestjyske egn. Bjørn Ryttersgaard Jacobsen kan derfor nu kalde sig femte slægtled i købmandsfamilien, og han overtog butikken i 2004.

Traditionen tro står han ikke alene med opgaven, for hans hustru Mette Riis Jacobsen hjælper med at drive Spar-forretningen.

Vild karriere-vending

- Det var måske lidt tosset, at jeg sprang til dengang for tyve år siden, konstaterer Bjørn Ryttersgaard Jacobsen og uddyber:

- Jeg forlod jo en en god stilling i et stort firma og flyttede med familien fra Køge tilbage til min hjemstavn. Det blev til 11 år i Malaco, hvor jeg endte som divisionschef med ansvar for Dansk Supermarked og det daværende SuperGros. Jeg var rigtig glad for jobbet. Men min far nævnte, at han og min mor overvejede at stoppe – og at der gerne måtte ske noget nyt. Det var omkring mine forældres 25 års jubilæum i butikken. Jeg var faktisk ikke i tvivl om, at det var rigtigt at føre forretningen videre. Jeg har købmandslivet i blodet. Når vi tidligere var hjemme på weekend, hjalp jeg altid med at fylde varer op og ekspedere. Jeg syntes også, at mine børn kunne få en rigtig god opvækst i Borbjerg, fortæller købmand Bjørn, som han kaldes i området.

Nybrud og nytænkning

Familien faldt godt til og moderniserede lokalerne. Bjørn valgte at forlade Merko-kæden og meldte sig i stedet under de grønne Spar-faner. Den nye købmand havde nemlig allerede god føling med Dagrofa og en idé om, at fremtiden så lysere ud for Spar.

Bjørns far var ikke enig. Men typisk for det gamle familieforetagende, bakkede han op og lod den nye generation bestemme. Bjørn og hans far deler også en slags parallel-historie.

- Dengang min bedstefar døde, trådte min mor først til og hjalp med at føre butikken videre. Min far havde et godt job – han var sælger – og min mor var klinikassistent hos en tandlæge. Vi boede i et nybygget hus i Vejle. Jeg tror ikke, at min far var i tvivl om, at han gerne ville være købmand. Men han fik altså mulighed for at finde ud af, om arbejdet også var noget for min mor. Så hun flyttede til Borbjerg med os børn og hjalp min bedstemor i butikken i et halvt års tid. Det gik godt, og derefter blev min far købmand, siger Bjørn Jacobsen.

Nybygger-drømme

Man kan roligt kalde Spar-butikken for et familieforetagende, for det pensionerede købmandspar, Emma og Søren, giver stadig et nap med.

Sønnike fortæller:
- Min mor hjælper med blomsterne, og min far kører med varer og hjælper lidt på kontoret. Jeg er især taknemmelig for, at han får gjort det, jeg ikke er så opmærksom på: som at feje parkeringspladsen, fjerne paller og slå græs. Han vil ikke have, at der er noget, der roder udenfor, siger Bjørn.

Faren har da også i flere omgange haft nok at se til med at bekæmpe byggerod.

Der har løbende været moderniseringer. Senest i 2021, hvor der blev udvidet med 120 kvadratmeter. Og butikken fik helt nyt liv, da den i 2015 rykkede ca. 300 meter fra den oprindelige placering og blev en del af et nybyggerområde.

Frem og tilbage til Spar

- Forretningen var stagneret. Vi havde brug for mere plads, og der skulle ske noget nyt. Så vi rykkede fra Naltoftevej 27 til Købmandsgade 1, og jeg ser den nye butik som en videreførelse af den gamle, siger Borbjerg-købmanden og fortsætter:

- Jeg skiftede i en periode til 'Min Købmand'-kæden, for det passede godt til en mindre butik. Men fra 2015 kom jeg igen under Spar. Det var nødvendigt med større sortiment og bedre markedsføring. Vi skulle være det lokale supermarked. Butikken blev placeret midt mellem Hvam og Borbjerg, og den binder nu de to byer sammen. I dag er butikken fremtidssikret, og vi gør meget ud af service og levering af varer til firmaer og institutioner. Vi har convenience-retter, frisksmurte sandwich, bagerbrød og et stort Spar-sortiment, siger Bjørn Jacobsen.

Udvikling går i ring

Det er en moderne butik. Men efterlever du også dine forfædres købmands-idealer?
- Meget er ved det gamle. Vi bringer stadig varer ud. Der kan være kunder, der får hjælp til at få sat nyt batteri i et ur. Den slags klarer min far. Der er endda dem, der får kredit. Ligesom da mine bedste- og oldeforældre havde 'kontra-bøger'. Vi fik tilføjet tankstation i 2016, men det er faktisk ikke nyt. Min far fik en benzinstander sat op i 1980. Så en del af det med 'udvikling', er faktisk noget, der går i ring. Mange af de samme ting dukker op på nye måder.

- Derfor er jeg med vilje noget gammeldags. Vi er helst på fornavn med alle kunder, og vi vil yde en service, der er en tak bedre end hos konkurrenterne. Hvis der er tid, hjælper vi med at pakke varer, og hvis en kunde har meget at slæbe på, hjælper vi med at få det ud i bilen. Der er også tid til en sludder. Det med god service prøver jeg at giver videre til den næste generation. Jeg siger til mine unge medarbejdere, at vi gerne skal være en butik, der er lidt bedre og hyggeligere end andre. Vi er i en tid, hvor discount fylder meget, og vi nødt til at konkurrere med det, vi kan. Det kan f.eks. være, at lytte til kundernes ønsker. Som hvis stamkunder er vilde med en særlig slags mayonnaise med trøffelsmag – eller hvis andre efterlyser særlige glutenfri varer. Den slags har man sværere ved at håndtere i andre butikskæder. Men vi har meget frihed indenfor Spar-konceptet.

Gør-det-ikke-selv

Hvordan med scan-selv: skal du have det i butikken?
- Det er ikke min højeste prioritet. Der er en hel del andre nyskabelser, jeg hellere vil prøve. Det er vores styrke med den personlige kontakt og rigtig god service. Det passer ikke med, at kunderne selv skal scanne varer. Men jeg forstår godt, at det giver mening i Spar-butikker i turistområder eller i store byer.

- Jeg er rigtig glad for at være en del af Spar-kæden. Man holder fast i konceptet med, at vi er selvstændige, frie købmænd.

Du har syv børn. Vil en af dem mon gribe købmands-stafetten og blive sjette generation i butikken?
- Jeg er jo lidt gammeldags, og det gælder også for antallet af børn (griner). Den yngste er halvandet år, den ældste er 23. Jo, jeg tror måske, at en af dem kunne være interesseret. To af børnene er ungarbejdere i butikken. Mine børn er ikke indstillet på helt samme frivillige indsats, som jeg var, da jeg var barn. De er nok mere forkælede, og det er en del af samfundsudviklingen. Uanset tror jeg, at der er gode muligheder for, at en af mine børn vil få smag for at drive butikken videre, siger den 51-årige, gammeldags købmand i den moderne butik.

Opdateret 10. jun 2024