Lov lægger låg på lange betalingsfrister til leverandørerne

Samhandel 22. apr 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Colourbox
  • En netop vedtaget lov fastsætter dagligvarekædernes betalingsfrister, der længe har været en torn i øjet på leverandørerne

     

     

     

     

Dagligvareleverandørerne må ofte vente længe på at få betaling for deres varer, men fremover er betalingsfristerne fastsat ved lov.

Den beslutning er taget i EU, og Folketinget har netop med et stort flertal vedtaget  ”Lov om urimelig handelspraksis”, der træder i kraft allerede 1. juli.

Loven siger, at betalingsfristen for letfordærvelige varer er fire uger – mens betaling for andre fødevarer kan trækkes til otte uger.

Kun de implicerede ved, præcis hvor længe leverandørerne venter i dag, men det er af gode grunde et vigtigt tema for likviditeten – leverandørernes såvel som kædernes.

Af dagligvarekoncernernes årsregnskaber ses, at det drejer sig om rigtigt mange penge: 2019-regnskaber afslørede, at de fire store dagligvarekoncerner til sammen skyldte leverandørerne lige knap 21 mia. kr.

At koncernerne ved, at det presser ikke mindste de mindre leverandører, har vist sig under corona-krisen, hvor flere af dem pludselig meldte ud, at de betalte de små producenter hurtigt for at sikre deres likviditet og dermed deres eksistens.

EU-direktivet er skabt for at sikre de små sydeuropæiske bjergbønder, og det retter sig kun mod virksomheder med en årsomsætning mellem 14,8 mio. kr. og 2,6 mia. kr.

Men Danmark har valgt også at tage de store virksomheder med – dog er betalingsfristen til de store leverandører med en årsomsætning over 2,6 mia. kr. altid maksimalt otte uger – også når det gælder letfordærvelige varer.

Dagligvarekæderne har slået sig gevaldigt i tøjret og snakker om konkurrenceforvridning, bl.a. fordi andre EU-lande kun lader lovgivningen regulere fristerne for betalingen af de små leverandører.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har medgivet, at forslaget kan medføre en stigning i priserne på nogle fødevarer.

Mærkevareleverandørerne MLDK vil egentlig gerne undgå lovgivning, men ønsker aftalelighed.

Loven gælder aftaler, der indgås efter den 1. juli 2021. Leveringsaftaler, der er indgået inden den 1. juli 2021, skal være bragt i overensstemmelse med denne lov senest den 30. april 2022.

Opdateret 22. apr 2021