Nye EU-regler kan give højere madpriser
En gang om året går landets supermarkedskæder sammen med deres leverandører for at planlægge årets samhandel – herunder bl.a. priser, mængder, kampagner og markedsføring. Det er de såkaldte årsforhandlinger, der foregår i disse uger.
Men det kan være slut med selv at bestemme rammerne for forhandlinger og aftaler. EU fremsætter nemlig nu et direktivforslag med i alt 50 regler, der dækker blandt andet betalingsfrister og hvilke krav, dagligvarekoncernerne må stille til kvaliteten af varerne.
Cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk, Martin Salamon, der kalder forslaget ”en ommer”.
- Som det ser ud nu, kan det ende i højere forbrugerpriser, og forbrugerne får færre muligheder for at stille krav om eksempelvis dyrevelfærd og økologi, siger han.
Forslaget har fået både den europæiske forbrugerorganisation The Consumer Voice in Europe og en samlet europæiske dagligvarehandel med både Coop og Salling Group som medunderskrivere til at skrive til EU med et klart nej.
- EU har helt uhørt tænkt sig at overrule kontraktfriheden mellem samhandlende parter, og forslaget har udviklet sig til EU, når EU er værst, lyder det fra koncerndirektør i Coop, Jens Visholm.
Leverandørerne siger ja tak
Udgangspunktet for de nye regler var i sin tid, at de skulle beskytte de mindste leverandører. Men blandt dem, der vil få beskyttelse af et eventuelt direktiv, er nu også gigantspillere som Nestlé, Mondelez og Danone.
Fra Dansk Erhverv lyder det, at dele af direktivet kan være i strid med konkurrenceloven.
- Jeg har svært ved at se, at store multinationale koncerner som eksempelvis Nestlé, Unilever, Mondelez og Danone kan have behov for beskyttelse mod dansk dagligvarehandel, siger markedschef i Dansk Erhverv, Lotte Engbæk Larsen, de bruger ord som ”helt gak” om forslaget, som det ser ud nu.
Årsforhandlingerne mellem kæder og leverandører er lukkede, men det har ofte lydt, at nogle leverandører har følt sig pressede. Og Mærkevareleverandørerne, MLDK, støtter da også direktivet.
- Man har altid mulighed for at sige fra overfor urimelig handelspraksis, men konsekvenserne kan være absolut fatale, ligegyldigt om man er stor eller lille, siger Niels Jensen, direktør i MLDK.