Kiwi-lukning påvirker nye butiksprojekter
Kiwis tilbagetrækning fra det danske marked kom som en stor overraskelse for alle i bran-chen. Klaus Holmstoel, erhvervsmægler Colliers, er ikke i tvivl om, at lukningen af discountkæden vil skabe nogle efterdønninger på markedet for butiksejendomme, som han følger tæt.
- Når man udbyder 70-80 butikker på markedet, så vil flere kæder nok lade nye projekter ligge et stykke tid og vurderer de nye muligheder. Det kan i hvert fald påvirke nogle pro-jekter rundt omkring. Det er der ingen tvivl om, så det er klart, at Kiwis lukning vil få en effekt på markedet, siger Klaus Holmstoel fra Colliers i Vejle.
Kiwis aktuelle status på nedlukningen i Danmark er, at Dagrofa beholder 26 lokaliteter, som konverteres til Spar og Meny-butikker, mens man vil prøve at afhænde de resterende 77 butikker til konkurrenterne på dagligvaremarkedet.
Kiwi har senest åbnet tre store butikker på hver 1.300- 1.400 kvadratmeter i hoved-stadsområdet sidste efterår, og dem forventer erhvervsmægleren ikke, Dagrofa får problemer med at overdrage lejekontrakterne på til andre kæder.
Samtidig stod kæden overfor at skulle åbne en helt ny butik i Odder og havde tre øvrige butikker på vej gennem udviklingsselskabet Innovater i Aarhus.
Udfordring venter
En anderledes udfordring venter, når Kiwi skal overtale andre kæder til at overtage butikker i mindre byer eller på mindre attraktive placeringer.
- De får nok ikke et problem med at leje de mest attraktive placeringer ud igen, men man skal bestemt heller ikke bare tage for givet, at der kommer en anden dagligvarebutik i et ledigt lejemål. Det kommer helt an på de enkelte kæders kriterier, og det kan være rigtig svært at vurdere. Jeg har et konkret eksempel fra Horsens, hvor en tidligere Aldi-butik har stået tom siden 2014. Her er det paradoksale, at naboen er ny Rema 1000, som efterfølgende er åbnet og kører ganske fint, siger Klaus Holmstoel.
Han fortæller, at Kiwi hænger på huslejen i de lejemål, hvor der stadig resterer uopsigelighed. Og lykkedes det ikke Kiwi at overtale andre dagligvarekæder til at overtage lejemålet, kan større udvalgsvarebutikker komme i spil i stedet, vurderer erhvervsmægleren. Det gælder særligt de steder, hvor Kiwi-butikker er placeret uden for den centrale byzone.
- Hvis man ikke får en anden dagligvarekæde ind i butikken, kan konsekvensen for investor på sigt blive en væsentlig lavere leje, da dagligvarebutikkerne betaler væsentligt mere i leje end andre brancher, påpeger Klaus Holmstoel.
Både Dansk Supermarked og kæderne Lidl, Fakta og Rema 1000 har tidligere givet udtryk for, at de kunne have interesse i flere af Kiwis placeringer.
- Dansk Supermarked skal ikke nødvendigvis købe deres butikker. De vil måske hellere leje i stedet for at binde dem op i mursten, og der bliver i dag solgt en del ejendomme med Netto som lejere, specielt i etageejendomme. Og hos Rema er det også de færreste ejendomme, de selv ejer, siger Klaus Holmstoel.