Danske supermarkeder siger nej til madspildslov
Som Dansk Handelsblad omtalte i sidste uge, bliver butikkerne bedre og bedre til at mindske madspildet. Faktisk så gode, at der ikke er behov for lovgivning på området som i Frankrig, mener kæderne.
- I Danmark har vi en incitamentsstruktur, hvor afgifter leder erhvervslivet og forbrugerne i den rigtige retning. Så egentlig er der ikke behov for en lov som den i Frankrig, siger CSR-direktør i Dansk Supermarked Group, Helene Regnell.
Udover at påvirkningen på bundlinjen er et godt incitament til at få varerne solgt, før de bliver for gamle, hjælper ændringen af reglerne for at donere mad til f.eks. hjælpeorganisationer også supermarkederne i den rigtige retning. Ifølge Helene Regnell har Dansk Supermarked Group i samarbejde med leverandørerne doneret over 120.000 måltider til Fødevarebanken i 2015 og de Føtex-butikker, der ligger i nærheden af den nyåbnede Wefood har indgået aftaler om donationer der.
Hos Coop er kommunikationsdirektør Jens Juul Nielsen helt enig i, at der ikke er behov for at lovgive mht. madspildet.
- Vi smider generelt kun mad ud, der ikke længere er egnet til menneskeføde. Derfor giver forslaget ingen mening og vil ikke gøre gavn i Danmark, siger han.
De har reduceret overskuddet af mad med 10 pct. pr. år i 2014 og 2015. Blandt andet ved at sætte prisen ned, når varerne nærmer sig sidste salgsdato. De varer, der bliver smidt ud, sendes til forbrænding, hvor det genanvendes som energi.
Dagrofa har blandt andet indført hyppigere levering til forretningerne, så de kan bestille mindre partier, og dermed mindske madspildet. Derudover sættes priserne ned på fødevarer, der nærmer sig sidste salgsdato og ligesom hos Dansk Supermarked samarbejdes der med Fødevarebanken.
Her ser koncerndirektør Peter Hiort-Lorenzen heller ikke nogen ide i at gøre madspild ulovligt. - Som detailkoncern har vi en stor interesse i, at der er så lidt madspild som muligt, og vi arbejder hele tiden på at finde nye måder at mindske madspild på. Derfor ser vi ikke noget behov for at lovgive indenfor området, lyder det.