Amber satser på 10 supermarkeder i Danmark
Russisk rødbedesuppe, bønnesuppe fra Polen og frosne dumplings med forskelligt fyld fra Litauen - alt sammen pakket i farvestrålende emballage - fylder sammen med snacks, juice og et stort udvalg af oste og andre mejerivarer en del af hylderne og kølefryseboksene i det kun godt en måned gamle supermarked Amber.
- For østeuropæerne er det for en stor dels vedkommende varer, som de kender hjemmefra. Mange af dem er nok heller ikke så forskellige fra, hvad man kan købe i et dansk supermarked. Kun navnene er anderledes, smiler medejer af Amber med 50 procent, Andrius Mejeris, og oversætter det polske navn på et mørkt brød til "Bedstemors brød".
- Der bor efterhånden en del østeuropæere - ikke mindst polakker i Danmark - og der kommer helt sikkert
mange flere. De vil gerne
have nogle af de varer, de kender hjemmefra. Men hver tiende kunde er dansk, siger Andrius Mejeris.
Amber bruger ikke penge på markedsføring - alligevel er der masser af kunder.
- Vi benytter Facebook. Den vej når vi langt ud - i hvert fald kom der allerede mange kunder, da vi åbnede - også danskere, der skulle se, hvad det var for noget. Vi skal i det hele taget ikke putte en masse penge i supermarkedet, før vi ser, hvordan det går, siger han og understreger, at Amber ikke er en discountbutik, som mange danske medier har udnævnt det til.
- Vi har ikke lagt os helt fast på alle priser endnu, for så godt kender vi ikke det danske marked. Men kunderne skal komme her, fordi de er interesserede i fødevarer fra Østeuropa - ikke fordi de vil have billig mad. Vi skal være en østeuropæisk pendant til de asiatiske supermarkeder - ikke en konkurrent til de danske discountbutikker, siger Andrius Mejeris.
Øl skal godkendes i pantsystemet
Han er født og opvokset i Litauen, men har boet og arbejdet de seneste 11 år i Dublin. I begyndelsen af februar åbnede han Amber i Aarhusforstaden Stavtrup sammen med en landsmand.
- Som medejer af en storleverandør til de største supermarkedskæder i Irland har jeg et godt kendskab til dagligvarebranchen, men jeg har selvfølgelig skullet sætte mig ind i de regler, der gælder specielt for Danmark. Jeg startede med at tage et dansk hygiejnebevis, men de danske regler for fødevaresikkerhed adskiller sig nu ikke meget fra de irske, siger han.
En del hylder er stadig tomme i supermarkedet, der tidligere har lagt lokaler til en Rema 1000. Blandt andet er der endnu ikke alkohol i sortimentet, der i dag består af cirka 1500 varenumre.
- Jeg forstiller mig, at vi skal have omkring 2200 varenumre. Alle sammen
fra Østeuropa - de fleste fra
Litauen og Polen - men det tager tid at få et helt sortiment klar til at sælge i detailhandlen. Der skal danske etiketter på alle varer, og de 30 forskellige øl fra Polen, som vi snart får på hylderne, skal godkendes af det danske pantsystem, før vi må sælge dem, siger Andrius Mejeris.
Det første af 10
Han satser på en "Grand Opening", når Amber har alle varerne på hylderne.
- Og så inviterer vi på smagsprøver, siger han.
For de danskere, der ikke kender de østeuropæiske varer, har Andrius Mejeris også planer.
- En af medarbejderne foreslog, at vi laver en bog med billeder af østeuropæiske retter. Til hver ret skal vi have en opskrift og selvfølgelig også de ingredienser, der skal bruges i retten. Der skal også være smagsprøver, og måske skal vi have retten som en frossen færdigret, siger han.
Går det, som han og partneren håber, skal supermarkedet i Stavtrup ikke være det eneste.
- Det er svært at vide, men jeg kunne godt forestille mig, at vi i løbet af to til tre år åbner 10 butikker i de største danske byer, siger Andrius Mejeris og tilføjer, at Aarhus blev valgt som testmarked, fordi byen ligger i landets centrum.
- Men man er nødt til at have drømme, ellers kommer man ingen vegne, siger han.
"- Jeg forstiller mig, at vi skal have omkring 2200 varenumre. Alle sammen fra Østeuropa
ANDRIUS MEJERIS, MEDEJER, KÆDEN AMBER"