Thomas cykler ikoniske stigninger i den gode sags tjeneste

Rema 1000 - Navne 6. jul 2023 -
This describes the image
De franske bjerge producerer både syre i benene og lykkefølelse på tinderne. Foto: Jakob Helbig
  • I Rema 1000 i Vogterhus i Odense står Thomas Andersen for driften, når han ikke cykler vejene tynde i Frankrig.

For Thomas Andersen er livet som købmand ikke nok. Rema 1000-købmanden fra Fyn bruger nemlig sin ellers sparsomme tid på også at køre på cykel for en gods sags tjeneste med Cykelnerven.

- Det er sådan en kombination af at prioritere og vælge noget fra og til. Hvis man gerne vil det, så plejer man også at kunne få tid til det, fortæller Thomas Andersen med et smil på læben.

Det travle liv i butikken i Odense, hvor medarbejdere og kunder skal plejes og passes, er nemlig optakten til mange timer på landevejen, hvor Thomas Andersen slår hjernen fra.

- Når der har været fuld fart på i butikken, hvor man har haft kunder rundt om ørerne på sig og medarbejdere, der spørger om hjælp. Der er det en befrielse nogle gange at komme ud at køre selv. Her kan jeg slippe tankerne fri og få lov til at tænke på noget andet end lige butikken. Det er god medicin, pointerer Thomas Andersen, der af og til må stå et par timer tidligere op for at nå træningen.

Projektet, som Thomas Andersen er en del af, hedder Cykelnerven. Et projekt, der går ud på at samle penge ind til skleroseramte via kærligheden til cyklingen. De involverede skal selv stå for at samle penge ind til forskningen i sklerose, ligesom de skal betale lidt over 10.000 kr. for selve turen derned.

- Det giver jo både den her mulighed for at støtte en god sag og cykle, som jeg brænder for. Samtidigt har man et rigtig godt fællesskab med nogle andre om den her sag. Det er blanding af flere ting, fortæller han.

Købmanden forklarer desuden, at han ikke har haft problemer med at samle de fornødne penge ind.

Kyndigt selskab på turen

Turen til Frankrig udmønter sig i fire etaper, der giver rytterne mulighed for at finde deres indre Tour de France-rytter frem. Thomas Andersen og de andre involverede kører nemlig på nogle af de selvsamme stigninger, som Tour-rytterne kører på.

Stigninger, som de bliver dus med fra nøje gennemgang af manden, hvis stemmer er indbegrebet af Tour de France. Dennis Ritter kører nemlig selv med på etaperne, som han igennem sin Tour de France-dækning kender ud og ind.

- Vi er så heldige at have Dennis Ritter med på Cykelnerven. Han har øset ud af mange fantastiske beretninger, der ligger både 10, 20 og 70 år tilbage. Det, synes jeg, er meget inspirerende. Det er lige så meget historien bag det, som, jeg synes, er betagende. Det hjælper lidt, når man sidder og kæmper op ad stigningerne, forklarer Thomas Andersen.

Blandt bjergene, der køres i dette års Tour de France, kan Col de la Croix Fry nævnes. En kategori 1-stigning, der rangerer som det næsthårdeste.

Kollegaerne forstår det ikke helt

På butiksgulvet er der forskellige meninger om chefens beslutning om at bruge fritiden på cykling.

- Der er nogle, der siger, at de stadig ikke forstår, jeg gider det. Der er også nogle, der virkelig siger, at det er fedt, at du gider støtte sådan en god sag. De synes, det er fedt jeg har kræfter til at træne, når jeg kommer hjem fra en lang arbejdsdag, forklarer han.

Giver det lidt ekstra respekt?

- Ja, absolut, griner Thomas Andersen og pointerer, at det ikke er en mulighed, at det går på kompromis med livet som købmand også.

Kollegaerne er dog ved at vænne sig til tanken om den cyklende købmand. Thomas Andersen har nemlig været en del af projektet de sidste seks år. Noget, han har været virkelig glad for lige siden.

Cykelnerven samlede i år lidt over 10 mio. kr. ind til forskningen i sklerose. Penge, som Thomas Andersen har været med til at samle ind.

Opdateret 6. jul 2023