Ny Reitan-organisation oplever stor udskiftning i toppen

Reitan 9. jun 2021 - 3 min læsetid
This describes the image
Trond Bentestuen var frem til midt i maj topchef i Rema 1000 Norge. Han er en af en række profiler, der har forladt Reitan Handel i år. Foto: Reitan
  • Efter sammenlægningen af norske Reitans detailselskaber under Reitan Handel fra nytår har flere profiler forladt selskabet

Skal Rema 1000 og resten af den norske rigmandsfamilie Reitans voksende detailimperium børsnoteres - delvis?

Det blev det helt centrale spørgsmål i november sidste år, da Reitan løftede sløret for et navneskifte og en ny organisation fra årsskiftet.

Nordmændene har samlet alle deres selskaber i detail under én paraply, Reitan Handel, og den gang blev der luftet uforpligtende tanker om en mulig børsnotering af det nye store selskab - med i alt 3754 udsalgssteder i syv lande, 38.000 ansatte og en samlet omsætning på 97 mia. norske kr., svarende til 71 mia. kr.

Umiddelbart er det svært at se det som andet end en centraliserings-proces, stik modsat et oprindeligt Reitan-dogme, hvor man tidligere fremhævede en flad struktur med fokuserede selskaber.

Rema 1000 Norge og Danmark samt Reitan Convenience med 7-Eleven og bl.a. kiosk-koncepterne Narvesen i Norge og Pressbyrån i Sverige har været vant til at ageret ret selvstændigt.  Men siden de havnede under en fælles paraply i Reitan Handel, kom der pludselig kom der fart på udskiftningerne i toppen af selskaberne.

Fra starten 1. januar kom der en ny profil, Monica Ødegaard, ind som COO - driftsdirektør – i Reitan Handel lige under medejer Ole Robert Reitan, der selv tog posten som adm. direktør.

Ødegaard havde senest været adm. direktør hos PA Consulting i Norge, og hun har altså udgangspunkt i den konsulentbranche, der har ry for at være usædvanligt krævende, men også for at levere topprofiler til store detailhandelsvirksomheder. Coops danske topchef Kræn Østergaard Nielsen er ét dansk eksempel på en direktør, der har været i et af de store konsulenthuse. Salling Groups ehandels-direktør Thor Jørgensen er et andet.

I et par måneder først på året var der stille udadtil i nyskabelsen Reitan Handel, men så begyndte det at tikke ind med meddelelser om flere rokader i de øverste lag af selskaberne under paraplyen. Den foreløbig seneste kom 17. maj, da adm. direktør for Reitans hovedlokomotiv Rema 1000 Norge, Trond Bentestuen, stoppede efter uenighed om kursen.

Få uger før havde Reitans informationsdirektør Mette Fossum meddelt, at hun forlader selskabet, og 1. juni blev Johannes Sangnes efter 20 år i Reitan-jobs afløst som adm. direktør i Reitan Convenience af Mariette Kristenson, der senest har været topchef i Reitan Convenience i Sverige.

Hos Reitan Handel afviser endnu en ny profil, kommunikationsdirektør Inger Sethov, at kommentere yderligere på de mange udskiftninger i den nye, centraliserede organisation.