Regeringen dropper tjek af priser på smør og gas

Politik og samfund 14. mar 2023 -
This describes the image
Erhvervsminister Morten Bødskov. Foto: Skatteministeriet
  • Erhvervsminister Morten Bødskov:  Forum for Forbrugerpriser forsætter i nyt format

Regeringen og Forbrugernes Forum for Forbrugerpriser fortsætter. Det har erhvervsminister Morten Bødskov i dag besluttet på det tredje møde i forummet.

Formatet bliver dog ændret. Næste møde afholdes efter Folketingets åbning.

Det er besluttet, at de nærmere undersøgelser af priserne på smør og gas, som blev udløst af den skærpede prisovervågning i efteråret 2022, indstilles. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens resultater viser, at der ikke er grundlag for at fortsætte en nærmere undersøgelse.

Forummet blev nedsat i august 2022 for at holde øje med prisudviklingen på blandt andet helt almindelige dagligvarer som smør og æg.

På mødet var der støtte til, at den skærpede prisovervågning, som blev aktiveret i forbindelse med forummets nedsættelse, fortsætter året ud.

- Vi står heldigvis i en anden situation end i august 2022, hvor priserne på alt fra dagligvarer til energi var på himmelflugt. Inflationen ser ud til at have toppet, og afsættet for prisforummet er derfor nu anderledes, siger Morten Bødskov i en pressemeddelelse.

Men ifølge erhvervsministeren er der stadig borgere og virksomheder, som mærker konsekvenserne af den høje inflation. 

- Derfor er der brug for, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fortsat holder et vågent øje med prisudviklingen. Resultatet af det arbejde vil blive diskuteret med Forum for Forbrugerpriser, siger Morten Bødskov.

Fødevarepriser stiger stadig

Det er fortsat prisændringer inden for varer, der bidrager mest til den stadig høje inflation. Varer er i gennemsnit steget 9,7 pct. det seneste år, hvilket særligt skyldes årlige prisstigninger på fødevarer. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

- Korrigeret for normale sæsonudsving steg fødevarepriserne hele 1,4 procent alene fra januar til februar, og ligger nu 14,8 procent højere end på samme tidspunkt sidste år, siger Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank.

 

Opdateret 14. mar 2023