Købmændenes debat om moms flytter fronter

Politik og samfund 14. jun 2024 -
This describes the image
I panelet ses Eva Tingkær, chef for public affairs, Diabetesforeningen, Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør, DSK, Jacob Ravn, skattepolitisk chef, Dansk Erhverv, Leif Nielsen, branchedirektør, DI Fødevarer, og Jannick Nytoft, adm. direktør, DSK, der var moderator på debatten om moms.  Foto: DSK
  • DI Fødevarer er klar til at diskutere om lavere moms på frugt og grønt kan være vejen til mere sunde madvaner

I en have ved Grønbechs Hotel i Allinge blev endnu flere frø sået til en differentieret moms, da De Samvirkende Købmænd, DSK, ved Folkemødet inviterede til debat om momsen.

Der var fuldt hus i teltet i haven, selv om det for torsdag formiddag og mange af de valfartende fra den øvrige del af kongeriget endnu ikke var nået frem til klippeøen.

Men debattørerne i panelet mødte en større forsamling af spørgelystne borgere, der under teltets dug kunne krybe i ly for regndråber, der hurtig tørrede ud, mens skyerne opløstes og senere lod solen skinne over Folkemødet.

Ikke bare DSK; mens også discountkæderne Lidl og 365 discount har med flere kampagner søgt at gøre politikerne opmærksomme på, at differentieret moms – ikke mindst lavere moms på frugt og grønt – vil have en positiv indflydelse på folkesundheden.

- Vi har i dagligvarebranchen stået temmelig alene med det synspunkt, der hidtil ikke har vundet gehør hos vores lobbyist-kolleger i Dansk Industri og Dansk Erhverv, siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, DSK.

En undersøgelse fra november 2023 af Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen, Nationalt Center for Overvægt, Diabetesforeningen og Hjerteforeningen viser, at 80 procent af danskerne bakker op om ideen om at sænke prisen på sunde fødevarer for at fremme et sundere liv.

Døren åbnet på klem

Men nu melder DI Fødevarer sig i koret - om end med et vist forbehold  - af interesseorganisationer, der forsøger at overbevise skatteminister Jeppe Bruus (S) og regeringen om et opgøre med enhedsmomsen på 25 pct.

Direktør Leif Nielsen, DI Fødevarer, samler op på momsdebatten i et opslag på Linkedin, hvor han svarer på spørgsmålet ”Skal vi fjerne momsen på frugt og grønt?”

-  Det bliver et stort rungende måske. Det er nemlig ikke prisen alene, der gør det. Hvis Ikke det er nemt og tilgængeligt at spise sund og grønt sker det ikke. Indsatsen kan ikke stå alene.

Dermed har DI Fødevarer for første gang åbnet en dør på klem for at se på forskellige momssatser, hvad der kommer i kølvandet på, at regeringen har besluttet sig for en analyse, der skal se på konsekvenserne ved en differentieret moms.

Leif Nielsen stopper senere på året som talerør for DI Fødevarer, når han tiltræder posten som adm. direktør for MLDK Mærkevareleverandørerne.

Koster statskassen dyrt 

Dansk Erhverv ønsker ikke at åbne døren. Skatteministeriet har tidligere vurderet, at en halvering af momssatsen på frugt og grønt til 12,5 pct. vil koste staten 2,5 mia. kr. i tabte indtægter.

Hos publikum i teltet gik spørgsmålene i mange retninger og en enkelt mente, at blot kunne give flere penge til de fattige, så de kunne få råd til at købe mere sund mad.

Til Dagligvarehandlen.dk siger Claus Bøgelund Nielsen, at prisen på varerne betyder noget for kunderne, hvad der ikke står til diskussion, hvorfor en mindre moms vil komme alle til gavn.

- Danmark har også uofficiel europarekord - formentlig endda verdensrekord - i forbrugsafgifter. Danske forbrugere betaler mere for fødevarerne end nogen anden for de daglige fornødenheder, da ca. 30 pct. af beløbet på Dankortterminalen går til moms og afgifter, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Opdateret 17. jun 2024