Nu kan små butikker omsider søge inflationshjælp

Politik og samfund 29. mar 2023 -
This describes the image
Brugsen i Østerlars på Bornholm kan genopstå som Min Købmand. Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • De mindste dagligvarebutikker på landet kan søge op til 100.000 kr. via Erhvervsstyrelsen, hvoraf halvdelen er direkte støtte

Skrevet af: Søren Tougaard

Inflationshjælp til små trængte butikker i landdistrikterne var allerede et tema under efterårets valgkamp. Især De Samvirkende Købmænd, Dagrofa og Coop pressede på for at åbne op for hjælpen kort efter regeringsdannelsen, og inden længe kan de trængte butikker så omsider se frem til en økonomisk håndsrækning. 

I dag og frem til torsdag den 20. april kan de små dagligvarebutikker i områder med højest 2500 indbyggere søge puljen om 50.000 kr. via Erhvervsstyrelsen, ligesom det er muligt at søge yderligere op til 50.000 kr. til grønne investeringer. Den pulje er åben frem til 31. maj. 

For at komme i betragtning til støtte har Erhvervsstyrelsen opsat flere andre kriterier. Mindst 50 pct. af omsætningen skal således komme fra dagligvarer, butikken på højest have medarbejdere, der svarer til 10 fuldtidsansatte, og butikken skal være åben mindst 1500 timer om året. 

Ligeledes skal udgifterne til energi været steget med mindst 50.000 kr. fra 2021 til 2022. 

Den direkte støtte forventes at blive udbetalt, umiddelbart efter sagsbehandlingen af alle indkomne ansøgninger er afsluttet i maj 2023, oplyser Erhvervsstyrelsen.

Støtte til grønne investeringer vil blive udbetalt, når investeringen er foretaget. 

Virksomheder, der serverer mad og drikkevarer til indtagelse på salgsstedet eller som take-away, f.eks. restauranter og cafeer, er ikke omfattet af ordningen.

 

Opdateret 30. mar 2023