29. september: National madspildsdag midt i en krisetid

Politik og samfund 15. sep 2022 -
This describes the image
Foto: Too Good To Go
  • Kampen mod madspild kræver flere frivillige hænder. Samtidig bliver overskudsmad solgt hurtigere end nogensinde

Forud for den nationale madspildsdag sidst i september oplever madspildsapp'en Too Good To Go, at de stigende fødevarepriser betyder ekstra rift om den billige mad. Mange lykkeposer bliver solgt på få sekunder.

- Antallet af produktvisninger i appen lå i august på tre millioner. Det er 500.000 mere end vores hidtil bedste måned. Og vi kan slet ikke imødekomme interessen, da vi ganske enkelt ikke har nok varer på hylderne. Stort set alt bliver udsolgt, siger pressechef Tanja Møller Andersen fra Too Good To Go.

Den daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) søsatte i 2020 en officiel madspildsdag til den 29. september. Det er også samme dag som FN’s internationale madspildsdag International Day of Awareness of Food Loss and Waste.

På dagen opfordres verdens lande til at sætte fokus på forebyggelse og reduktion af det madspild og fødevaretab, der sker på global basis.  

- Vi forbrugere står for en tredjedel af det samlede madspild i Danmark. Dét skal vi gøre noget ved – og vi kan alle sammen være med til at gøre noget for at redde mere af al den gode mad, der i dag ender i skraldespanden, sagde Mogens Jensen, da den nationale madspildsdag blev introduceret for to år siden.

Siden har den nuværende fødevareminister Rasmus Prehn (S) taget bolden op og blandt andet bedt et forskerteam på Københavns Universitet om at se på, hvordan danskerne kan spare på madbudgettet i lyset af de stigende fødevarepriser, når sundhed og klimabelastning også tages med i ligningen. 

Behov for mere mad 

Fødevareministeren satte desuden i begyndelsen af juni et arbejde i gang sammen med Coop, De Samvirkende Købmænd, FødevareBanken og Stop Spild Lokalt, som skal sikre, at mere af supermarkedernes overskudsmad bliver doneret, så det ender på danskernes tallerkener frem for i skraldespanden – særligt til gavn for trængte familier.

I følge landechef for Too Good To Go, Heidi Boye, er initiativer som Madspildshjælpen et godt eksempel på, at madspildsproblemet skal løses i fællesskab:

- Mere end en tredjedel af al mad ender i dag i skraldespanden, og ti procent af den globale CO2-udledning kan tilskrives madspild. Det er et kæmpe problem. Og vi lykkes kun med at løse det, hvis vi arbejder sammen og gør plads til flere forskellige løsninger. Der er ikke noget quick fix, når vi taler madspild. Det er langsigtede partnerskaber kombineret med små tiltag i hverdagen, der skaber de store forandringer.

Brug for flere hænder 

Samtidig har de lokale madspildsorganisationer svært ved at skaffe frivillige.

60 medarbejdere fra Coop og Too Good To Go var i august samlet for at hjælpe organisationen Stop Spild Lokalt med at pakke og uddele knap 700 poser med overskudsmad - svarende til 6,5 tons i alt. 

This describes the image

Fødevareministeren gav en hånd med til arrangementet, der bliver en årligt tilbagevendende begivenhed.

Rasmus Prehn kom tidligere på året med en appel til danskerne om at melde sig som frivillige i madspildsorganisationerne:

"Priserne på mad tordner i vejret. Når vi alle sammen skal få madbudgettet til at strække lidt længere, så er det helt oplagt, at færre tomater, frugter og pastaskruer ender i skraldespanden bag supermarkedet, men i stedet skal lande på tallerkenerne hjemme hos danskerne. Derfor kommer vi nu med en fælles opfordring til danskerne. Meld jer som frivillig madredder eller hjælp på anden vis de frivillige organisationer”.

I Danmark går der hvert år 814.000 tons mad til spilde. Samtidig har inflationen gjort det svært for mange at få madbudgettet til at hænge sammen.

Flere unge bruger madspildapp

Næsten 800.000 danskere reducerede madspild ved hjælp af apps i starten af 2022. Det viser en undersøgelse fra Danmarks Statistik, der blev offentliggjort for nylig.

Det svarer til 18 pct. af den danske befolkning mellem 16 og 74 år. Danmarks Statistik målte senest brugen af madspilsapps i 2020. Dengang bekæmpede hver sjette dansker madspild via apps, og andelen af de 16-24-årige lå på 19 pct.  I dag har den taget et kvantespring til 29 pct.

Hos Too Good To Go, der er Danmarks største madspildsapp, glæder landechef Heidi Boye sig over, at appen vinder indpas hos den yngre generation, da det generelt har været en udfordring at få de unge til at tage del i madspildskampen. Det viste bl.a. en undersøgelse foretaget af Madkulturen i 2021, som konkluderede, at de unge har Danmarksrekord i madspild.

Fakta om madspild

  • 814.000 tons spiselige fødevarer går hver år til spilde i Danmark (Kilde: Miljøstyrelsen, juni 2021).
  • På verdensplan går næsten 40 pct. af al mad til spilde (Kilde: WWF).
  • 10 pct. af de globale drivhusgasser stammer fra madspild (Kilde: UNEP Food Waste Index Report 2021).
  • I Danmark smider vi hvert år mad ud for en værdi af 8,4 mia. kroner (COWI for ONE\THIRD, 2022).


 

Opdateret 29. sep 2022