Regeringen er klar til at lukke madspildstænketank 

Politik og samfund 15. sep 2022 -
This describes the image
- Kampen mod madspild har ingen en udløbsdato, understreger Selina Juul fra Stop Spild Af Mad. Foto: Josephine Amalie Moldow
  • Stop Spild Af Mad har siden 2018 arbejdet på at sætte kampen mod madspild på finansloven gennem en fond, der kan hjælpe madspildsforeninger

Regeringen vil spare næsten fem mio. kr. på de nuværende bevillinger til gastronomi og madspildsindsatser. Det kan betyde en lukning af madspildstænketanken One\Third.

Det var den daværende miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), som i foråret 2019 udpegede nanoprofessor og daværende formand for Carlsbergs bestyrelse Flemming Besenbacher som formand for den nye tænketank, der skulle arbejde for at gøre Danmark til frontløber, når det kommer til madspild og fødevaretab. 

Fødevareminister Rasmus Prehn siger til Altinget.dk, at i stedet for bare at fortsætte bevillingerne, prøver regeringen med forslag til finansloven at lave en hovedrengøring og se, hvilke behov der egentlig er.

Ifølge Rasmus Prehn skal de varslede besparelser også ses i lyset af regeringens ambitioner om at bruge færre penge på konsulenter.

Madspildspioner håber på en fond

Selina Juul, som er stifter af Stop Spild Af Mad, har gennem otte år har lobbyet diverse regeringer for en tænketank. Og hun hæfter sig ved, at der i en krisetid stadig er sat midler af til kampen mod madspild. Samtidig efterlyser hun en madspildfond, der kan understøtte aktiviteter i de frivillige foreninger.

- Fondsideen har jeg arbejdet på de seneste siden 2018. Hvis kampen mod madspild alene er afhængig af frivillige og ildsjæle, så vil indsatsen på sigt kunne tabe pusten, siger hun til Dagligvarehandlen.

- Det kan ikke være meningen, at de frivillige organisationer skal knokle både hverdage og helligdage for at løse det store samfundsproblem, som madspild er, og ovenikøbet betale deres drift og udgifter ud af egen lomme, siger hun og foreslår oprettelsen af en statsfinansieret National Fond for Forebyggelse og Reduktion af Madspild, hvad både engelske og amerikanske regeringer allerede har gjort.

Adm. direktør John Wagner, De Samvirkende Købmænd, ser positivt på regeringen forslag i forbindelse med finansloven om en hovedrengøring.

- Vi har igennem lang tid efterlyst en evaluering og rationalisering af alt det i øvrigt gode arbejde, som sker på disse fronter med henblik på effektivisering og større gennemslagskraft. Her kan man virkelig sige, at for mange kokke har fordærvet maden. Så godt med et kritisk syn, som vi gerne bidrager til, siger John Wagner.

 DSK overrækker madspildspris

DSK står bag madspildsprisen ”Stræberen”, der senest blev givet til Anders René Jensen, der til daglig er indkøbs- og marketingdirektør i Rema 1000. Prisen er også blev givet til H.K.H. Prinsesse Marie, bestyrelsesformanden i Stop Spild Af Mad, Selina Juul, og områdechef i Landbrug & Fødevarer, Klaus Jørgensen. Sidst i september tager DSK stilling til hvem, der skal være den nye modtager af prisen.
 
 

Opdateret 29. sep 2022