Nemlig.com-direktør i personlig video-appel: Jeg kan godt forstå, at I er i tvivl

Nemlig.Com 29. mar 2021 - 4 min læsetid
This describes the image
Forholdene for chaufførerne hos Nemlig.com har været under heftig kritik den seneste uge. Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • På de sociale medier fortæller Stefan Plenge om Nemlig.com’s krav til de ansvarlige vognmænd. Onlinesupermarkedets betaling til vognmændene bliver ikke nævnt

Hvor mange kunder, der boykotter onlinesupermarkedet Nemlig.com efter Politikens kritiske artikler om chaufførernes arbejdsforhold, er meget svært at vide – og virksomheden vil ikke selv svare på spørgsmålet.

Men der er ingen i tvivl om, at Nemlig.com er presset efter medierne beskrivelse af chaufførernes forhold.

Politiken, der var først på banen, skrev i weekenden 20.-21. marts blandt andet, at chaufførerne får bøder for sent leverede varer, har urimeligt lange arbejdsdage og langt mellem fridagene – begrebet slavelignende forhold er brugt mere end én gang.

I hvert fald er adm. direktør og stifter Stefan Plenge nu igen på de sociale medier Facebook og Linkedin – denne gang med en video, hvor han taler direkte til kunderne/sit netværk. Plenge har undskyldt, men ansvaret lægger han dog fortsat på vognmændene:

”I denne video, som varer ca. 4 minutter, vil jeg give et indblik i, hvad vi gør for at sikre gode løn- og arbejdsforhold for vognmændenes medarbejdere, chaufførerne”, skriver han som introduktion til videoen.

Se video her: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6781850831177211904/

Først var Stefan Plenge, lige efter de kritiske artikler, på de sociale medier med virksomhedens pressemeddelelse, hvor han tog afstand fra de forhold, som beskrives.

Han undskyldte, men der var ingen tvivl om, hvor ansvaret ligger:

”Vi tager afstand fra disse forhold, der er beskrevet. Det er forhold, som på ingen måde lever op til de værdier, som vores virksomhed er bygget op omkring. Heller ikke selv om kritikken vedrører forhold hos de selvstændige vognmænd,” skrev Stefan Plenge på LinkedIn, hvor han lover advokatundersøgelse og whistleblower-ordning.

Kunder er sure

Samtidig er kunderne kritiske og fordømmende på de sociale medier. Flere skriver på blandt andet Facebook, at de ikke lægger deres ordrer hos Nemlig.com, før forholdene er i orden.

”Jeg finder det meget svært at tro på, at I er forbavsede over de forhold, jeres chauffører arbejder under … Jeg går ud fra, at det også er jer, der har udviklet det bødesystem, chaufførerne er underlagt! Jeg har handlet hos jer en del gange. Primært fordi I har et godt udvalg af de varer, jeg efterspørger, og som er lidt vanskelige at finde i de almindelige detailhandler. Men det er slut nu. Jeg vil ikke støtte den form for moderne slaveri,” skriver en kunde på Facebook.

Videoen, som er Plenges andet træk, kom på de sociale medier i weekenden, en uge efter Politikens kritiske artikler. Her følger han samme spor som i det første indlæg og pressemeddelelsen:

Direktøren uddyber, at Nemlig.com har stillet detaljerede krav til vognmændene, så chaufførerne er sikret ordnede løn- og arbejdsforhold.

”Jeg kan godt forstå, at du er kommet i tvivl…” indleder han videoen, hvor han har øjenkontakt med seerne.

”Vi samarbejder med selvstændige vognmænd som via en kontrakt med os forpligter sig til at betale deres medarbejdere – chaufførerne … omregnet svarer det til en timeløn på 139,59 kr. plus 12,5 pct. feriepenge – og ikke 75 kr., som de fleste medier har skrevet.”

Hvad Stefan Plenge ikke kommer ind på, er om Nemlig.com betaler vognmændene, så det overhovedet er muligt at betale den løn, som onlinesupermarkedet kræver.

Det skriver en fra LinkedIn-netværket da også som kommentar til videoen:

”Ja, det er jo lige præcis afregningsmodellen og kontrakten med vognmændene, der er det interessante, men som slet ikke nævnes. Hvem ved, måske aftalerne er så ringe at vognmændene sparker “nedad” til chaufførerne?”

En anden skriver:

”Rigtig fint indslag og god ide med en whistleblower ordning. Hvad der mangler i indslaget, er jo et eksempel på en kontrakt med en vognmand. Der refereres i indslaget hele tiden til chaufførerne, men der er jo vognmanden, der er indgået kontrakt med”.

Der er dog også ros til Nemlig.com og Stefan Plenge:

”Super du går ind og kommenterer på kritikken, og i dén grad viser engagement i jeres omverden”.

”Rigtigt godt du proaktivt melder ud. Jeg fortsætter helt klart med at handle hos jer, da jeg har 100 pct. tillid til, hvordan I ledelsesmæssigt håndterer denne situation”.

Opdateret 29. mar 2021