Vil en ny lukkelov blive en gevinst for lokalsamfundene eller en byrde for de ansatte?
-
Regeringens forslag om en liberalisering af lukkeloven skaber både glæde og bekymring.
I et nyt udspil fra regeringen findes et forslag om liberalisering af lukkeloven. Det er bare ikke alle der er lige optimistiske omkring forslaget. HK Handel skriver i en pressemeddelelse via Ritzau, at butiksansatte i mindre byer kan komme til at tabe stort med dette nye udspil.
– Branchen og de ansatte i den er i forvejen presset, fordi der efterhånden ikke er mange lukkedage tilbage, som de med sikkerhed ved, at de kan holde fri på. Samtidig arbejder rigtig mange på skæve tidspunkter allerede. Når regeringen så går ind og liberaliserer lukkeloven yderligere, bliver det så godt som umuligt for de ansatte at have en ordentlig balance mellem arbejdsliv og fritid, siger Mette Høgh, formand for fagforeningen HK Handel, der repræsenterer ansatte i butik, på lager og kontor.
Helt konkret vil regeringen give butikker i mindre byer med under 15.000 indbyggere mulighed for at holde åbent på lukkedage- det er dage som grundlovsdag og helligdage. Det giver anledning til bekymring hos Mette Høgh. I følge hende, kan det give mange ansatte problemer med børnepasning på de dage, hvor andre i Danmark holder fri.
– Det er bekymrende, for det vil på sigt udsulte vores branche, så det kun er unge og ældre, der kan arbejde i den. Jeg frygter, at alle de andre vil søge væk, fordi de ikke kan få familie- og arbejdsliv til at hænge sammen, udtaler Mette Høgh.
Ros for en ambitiøs turismestrategi
Forslaget om en liberalisering af lukkeloven kommer som en del af et samlet udspil fra Regeringen. Forslagene i udspillet er en del af en strategi der skal styrke turismen i Danmark.
Hos landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, skaber dette udspil glæde. Det skriver de i en pressemeddelelse på deres hjemmeside.
– Det er godt, at ministeren nu slår to streger under turismens store betydning med initiativer der har potentiale til at løfte både erhvervs- og mødeturisme, storbyturismen og kyst- og naturturismen. Sidstnævnte f.eks. i kraft af en lempelse af lukkeloven som understreger samspillet mellem turismen og det lokale erhvervsliv.