Genåbning: Spisesteder må invitere gæster indenfor allerede på onsdag

Lovgivning 16. apr 2021 -
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • I aftes faldt en politisk aftale om tidligere genåbning på plads

Det bliver alligevel ikke nødvendigt at fremvise corona-pas, når cafeer og restauranter serverer mad udendørs fra på onsdag, det er resultatet af aftenens forhandlinger om en fremrykning af genåbningen.

Samtidig blev det besluttet, at spisestederne også må invitere gæsterne inden for allerede fra på onsdag 21. april – og ikke først fra 6. maj. Det kræver dog en negativ test eller vaccination – og gæsten skal have bestilt bord.

Restauranter og cafeer mv. skal holde lukket fra kl. 23 til kl. 5, dog må sidste udskænkning ikke ske senere end kl. 22.

Forsamlingsloftet er samtidig hævet, så man fra på onsdag må samles 10 indenfor og fra 6. maj man være 25. Tilsvarende gælder det udendørs, at man må samles 50 og 75.

De store storcentre og stormagasiner genåbner efter planen 21. april.

Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv, siger, at det er bekymrende, at genåbningen er betinget af vaccineudrulningen.

- Overordnet er det yderst glædeligt, at genåbningen nu bliver fremrykket. Danskerne har opført sig ansvarligt, og derfor er det både godt og rigtigt, at der bliver genåbnet hurtigere end oprindeligt aftalt. Fortsætter smittetallene de positive takter, så forventer vi naturligvis, at der kommer nye aftaler, som vil mindske restriktionerne, siger han og tilføjer:

- Vaccinekalenderen er jo blevet skubbet frem og tilbage i den seneste tid. Lige nu ser det desværre noget sort ud. Og en større forsinkelse af vaccineudrulningen sker på et meget uheldigt tidspunkt, fordi højsæsonen for de hårdt ramte oplevelseserhverv netop står for døren. På den baggrund bør det tænkes ind, at coronapasset kan bruges til at skubbe antallet af deltagere opad i forhold til for eksempel adgang til festivaler, koncerter, fodboldkampe og så videre. I den indgåede aftale ligger en udfasning af det såkaldte lille forsamlingsforbud. Det er positivt, at forhandlingerne har resulteret i dette. Det er dog fortsat uvist, om der for eksempel kan afholdes for eksempel musikfestivaler til sommer. Det understreger vigtigheden i, at det ikke må gå for stærkt med at udfase kompensationspakkerne. Så længe driften er påvirket af restriktioner, så skal der være kompensation.

Dansk Erhverv forventer, at omkring 100.000 jobs fortsat vil være berørt af restriktionerne hen over sommeren, og potentielt også ind i starten af efteråret, hvis vaccinen fra Johnson & Johnson droppes helt. Der er vel og mærke primært tale om tabte jobs i de i forvejen hårdt prøvede oplevelseserhverv.

 

Opdateret 23. sep 2021