Genåbning: Lukkede spisesteder tæller med i storcentret

Lovgivning 29. mar 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Storcentrene åbner i to etaper.  Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • De store indkøbscentre skal vente en uge længere end de små på at genåbne. Den uge betyder alverden, siger direktør for Danske Shoppingcentre

Lige omkring den sidste uges julehandel lukkede regeringen for anden gang ned for storcentrene, fordi smitten med corona var stigende.

Nu må de igen åbne – det vil sige, det gælder ikke alle.

I første omgang, 13. april, bliver der åbnet for de små indkøbscentre, stormagasiner, arkader med et areal på 15.000 kvm. eller derunder.

De større centre må vente en uge til 21. april.

Men hvordan regner man ud, hvor stort centret er?  Tæller alt med – også de områder, hvor biografer, restauranter og caféer stadig holder lukket?

Det spørgsmål stillede det konservative medlem af Folketinget Mona Juul til Erhvervsministeriet.

Og svaret er, at alt tæller med – også lukkede biografer og lukkede spisesteder.

”Jeg prøvede, men regeringen vil ikke fratrække døde kvm. i opgørelse af storcentre. Jeg forstår det ikke. Hvordan kan lukkede områder udgøre en smitterisiko? Hver ekstra uge butikker og centre kan åbne tæller - og giver mindre træk på kompensationer,” skriver Mona Juul på LinkedIn, hvor hun har offentliggjort svaret.

 

En uge betyder alverden

Adm. direktør for Danske Shoppingcentre, Jesper Faurholt, forventer, at kun fire ud af en portefølje på 18 centre kan åbne 13. april.

- Jeg ved det ikke med sikkerhed, for vi har ikke fået de nøjagtige regler endnu. Men vi har fået svar på, at lukkede områder også tæller med. Det betyder, at 75 pct. af vores centre må vente en uge. Lige nu tæller hver eneste dag, siger Jesper Faurholt.

Bilka i Randers tæller eksempelvis med i Randers Storcenter, selv om varehuset er en juridisk selvstændig enhed med eget lejemål - og dermed ikke en del af centret.

- Hvis Bilka ikke talte med, kunne vi åbne Randers Storcentre – og derudover er der tre til fire centre, der kunne åbne 13. april, hvis vi ikke skulle tælle de lukkede lejemål med, siger Jesper Faurholt.

Opdateret 29. mar 2021