Færre regler skal gøre det lettere at være købmand
-
En arbejdsgruppe i Folketingets erhvervsudvalg har netop præsenteret en række anbefalinger til at lette de administrative byrder
Med alle Folketingets partier repræsenteret i arbejdsgruppen er der bred opbakning til otte generelle tiltag og 40 konkrete initiativer, der skal mindske bureaukratiet. Regeringen har nu tre måneder til at forholde sig til anbefalingerne fra arbejdsgruppen.
Flere forslag fra DSK er taget med i arbejdsgruppens anbefalinger. Det giver tilfredshed hos Jannick Nytoft, adm. direktør i DSK.
- Det er positivt, at Folketinget viser, de tager regelforenkling seriøst. Det er en god start.
Et eksempel er, at de nuværende regler kræver, at købmænd skal have en række forskellige medicintyper på hylderne, uanset efterspørgsel. Det medfører unødvendige omkostninger og administration. Her er DSK især glade for, at forslagene omfatter oprydning i fødevarelovgivning, enklere regler for håndkøbsmedicin, og lettere administration af sygdoms- og ferieregler.
Jannick Nytoft peger dog på, at det også handler om, hvordan nye regler bliver til.
- Vi skal undgå en jungle af nye krav. Regler skal kun laves, når de virkelig er nødvendige, og helst så skånsomme som muligt.
I DSK er der derfor tilfredshed med, at Folketinget bl.a. selv peger på en række tiltag med dette formål, herunder blandt andet.
- at der skal indføres et mål for byrdereduktion
- at al erhvervsregulering, der er ældre end 10 år, automatisk skal evalueres og saneres
- at evalueringsklausuler bliver obligatoriske for særlig byrdefuld lovgivning
- at der indføres længere høringsfrister, når der foreslås helt nye regler
- at EU-lovgivning i højere grad underkastes konsekvensvurderinger
Opbakning fra SMVdanmark
Fra SMVdanmark er der ros til de ambitiøse anbefalinger fra adm. direktør Jakob Brandt.
- Arbejdsgruppen foreslår et ambitiøst reduktionsmål på 25 procent. Det er et forslag, vi længe har slået på tromme for i SMVdanmark. Det vil give små virksomheder mere tid til at fokusere på drift og vækst, og der ligger en potentiel besparelse i milliarder af kroner i tabt arbejdstid, når man ikke længere skal bruge tid på tidskrævende indregistreringer og rapporteringer.
Arbejdsgruppen anbefaler også en sanering af erhvervsrettet regulering og længere høringsprocesser ved ny regulering. Det, mener Jakob Brandt, er helt afgørende for at skabe bedre vilkår for små virksomheder.
- De generelle initiativer i forslaget vil være en helt ny måde at tænke erhvervspolitik og regulering i Danmark. Det er et langt mere tillidsbaseret system, hvor lovgivningen bliver indrettet langt mere fordelagtigt for små virksomheder, der ikke har ressourcer til at sætte sig ind i alenlange lovtekster, regler og regulering.